Siva ekonomija u FBiH u fokusu pojačanih timskih nadzora federalnih tržišnih inspektora i kantonalnih inspektora rada

U cilju suzbijanja nezakonitih djelatnosti u pojedinim oblastima inspekcijskog nadzora u Federaciji BiH koje su prepoznate pod pojmom “siva ekonomija”, a u kontekstu osiguranja izvršenja zakona i Zaključka Vlade Federacije BiH o suzbijanju sive ekonomije, Federalna uprava za inspekcijske poslove je usvojila Program pojačanih inspekcijskih nadzora na području svih kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine za period od 22.11. do 24.12.2021. godine.

U skladu s Programom, federalni tržišni inspektori i kantonalni inspektori rada će na području svih kantona u FBiH vršiti mješovite multidisciplinarne inspekcijske nadzore kod specifičnih grupa poslodavaca u oblastima ugostiteljstva, trgovine i obrta, a aktivnostima će neposredno i svakodnevno rukovoditi direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović i glavni federalni tržišni inspektor po ovlaštenju Elmir Ramić.

„Fokus pojačanih inspekcijskih nadzora je neizdavanje fiskalnih računa za promet roba i izvršenih usluga kao svakodnevni oblik sive ekonomije koji direktno utiče na prihod Bosne i Hercegovine, odnosno Federacije Bosne i Hercegovine, te rad na crno, koji ćemo kontrolisati u saradnji s kantonalnim inspektorima rada.

Pojačani inspekcijski nadzori će se obavljati i na Dan državnosti BiH, 25.11.2021. godine, kao i popularni „Crni petak“ (“Black Friday”), 26.11.2021. godine, kada ćemo, s ciljem zaštite potrošača, vršiti i kontrole sniženja, u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini FBiH i Zakonom o zaštiti potrošača BiH“, izjavio je Elmir Ramić, glavni federalni tržišni inspektor po ovlaštenju i koordinator pojačanih nadzora.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više