Sjedeća odbojka: Sve osim evropskog zlata bit će neuspjeh

Reprezentaciju Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci nakon uspješnog nastupa na Paraolimpijskim igrama u Tokiju, na kojim je osvojila bronzano odličje, od 17. do 23. oktobra u turskom Kemeru očekuje nastup na Evropskom prvenstvu, na kojem će jurišati na desetu titulu.

Odbojkaši BiH sa kraćim pauzama na okupu se nalaze još od maja ove godine, a trenutno na Ilidži obavljaju završne pripreme za nastup na evropskoj smori.

Na današnjoj pres-konferenciji Saveza sjedeće odbojke BiH pred odlazak na EP medijama se prvo obratio ministar kulture i sporta u Vladi Kantona Sarajevo Samir Avdić, koji je naglasio da je bh. tim u proteklom periodu imao “izuzetno uspješan nastup na Paraolimpijskim igrama u Tokiju, te da je bronzana medalja je još jedan u nizu trofeja”.

– Odlazak na EP će biti kruna ove sezone i vjerujmo da ovi momci imaju snage i kapaciteta da se vrate s najsjajnijim odličjem – kazao je Avdić.

Novi selektor Ifet Mahmutović izjavio je da su obavljene vrhunske pripreme, da je zacrtani cilj zlatna medalja i da će će sve drugo smatrati neuspjehom.

– Dali smo sebi visok zadatak, vjerujem u ove momke i mislim da su spremni da vratimo deseto evropsko zlato u BiH. Reprezentacije Ukrajine, Njemačke i Rusije neće preuzeti tron, kao u protekla dva Evropska prvenstva. Spremni smo i želimo ostvariti zacrtani cilj i na Svjetsko prvenstvo otići kao zlatni iz Evrope. Hvala igračima koji su vrhunski odradili završni dio priprema. Duplo više smo radili i duplo više postigli. Što se tiče kondicije, taktike i tehnike, to smo već priveli savršenstvu – smatra Mahmutović.

Na EP-u učestvovat će 16 reprezentacija podijeljenih u četiri grupe. Ekipa BiH igrat će u C-grupi sa selekcijama Mađarske, Gruzije i Poljske.

Grupe na EP u sjedećoj odbojci:

A-grupa: Turska, Njemačka, Srbija i Francuska
B-grupa: Ukrajina, Nizozemska, Latvija i Italija
C-grupa: Bosna i Hercegovina, Mađarska, Gruzija i Poljska
D-grupa: Rusija, Hrvatska, Slovenija i Češka

(RTV Slon/Fena)

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više