Sjednica Gradskog vijeća Tuzla opet na ZOOM platformi

Zbog pogoršane epidemiološke situacije 10.  sjednica Gradskog vijeća Tuzla ponovo se održava putem informaciono-komunikacionih sistema ili putem ZOOM platforme i to podijeljeno. Predstavnici opozicionih stranaka se protive toj odluci te su oni sjednicu pratili iz sale za sjednice Gradskog vijeća, dok su predstavnici pozicije sjednicu pratili iz svojih domova i iz svojih kancelarija. Opozicija ističe kako se sjednica bez obzira na epidemiološku situaciju mogla održati predlažući nekoliko mogućih rješenja za održavanje sjednice.

„Prvo rješenje je bilo da ostatak vijećnika koji nisu vakcinisani uradi brze testove i da prisustvuje sjednici, drugo rješenje je da bilo da pošaljemo upit Ministarstvu zdravstva dali mi kao Predstavničko tijelo možemo da održavamo sjednice i treći prijedlog je bio da sjednicu održimo u salama Narodnog pozorišta Tuzla, Kina Kaleidoskop ili BKC TK” rekao je  Admir Čavalić, vijećnik u Gradskom vijeću Tuzla (Stranka za BiH)

Iz pozicije su naveli kako je ova odluka donesena na Kolegiju Gradskog vijeća zbog epidemiološke situacije što su i naveli u zvaničnom dopis pozivajući se na povećanje broja zaraženih osoba.

“Mi smo iz razloga jer je pogoršana higijensko epidemiološka situacija i jer trenutno u Grafičaru gdje mi održavamo sjednicu Gradskog vijeća nismo u mogućnosti da ispoštujemo te mjere i kako bismo spasili sve koji bi došli na sjednicu odlučili na ovakvu sjednicu” rekla je Nataša Perić, predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzla

Međutim, predstavnici opozicionih stranaka smatraju da se iza ovog zaključka ne krije epidemiološka situacija nego to što su na dnevnom redu tačke koje su problematične.

To su problematične tačke dnevnog reda kao što su Nacrt budžeta za 2022. godinu  gdje se opet izbacuju djeca oboljela od dijabetesa i raspravlja se o izvještaju Doma zdravlja Tuzla, gdje imamo brojne pritužbe ,strašna  svjedočanstva čak i zaposlenika „ dodaje Čavalić.

Kada je riječ o situaciji u Domu zdravlja Tuzla, opozicione stranke navode kako se ta javna ustanova suočava sa veliki problemima koje rezultiraju katastrofalnim uslovima u kojima se liječe naši sugrađani.

„Na te probleme smo ukazivali i ranije da. Loša organizacija, loše rukovođenje, bez obzira kakav vi imate kadrovski status u tom javnoj ustanovi dovode do toga da smo po smrtnosti jedna od vodećih gradova. Kao rezultat toga mi na vrijeme ne možemo da smanjimo stopu smrtnosti” rekao je  Zijah Rifatbegović, vijećnik u Gradskom vijeću Tuzla (SDA)

Epidemiološka situacija se pogoršava, ali podjeljenost vjećnika kao ističu iz opozicije ne vodi konkretnihm rješenjima problema. Rasprave kako ističu nema ili je ograničena što nije slučaj kada se sjednice održavaju uživo. Rješavanje  ovakvih problema kao što je to slučaj sa problemima u JZU Dom zdravlja Tuzla ili Nacrtu Budžeta, smatraju predstavnici opozicionih stranaka ne može biti realizovano ukoliko se sjednice održavaju online putem.

Inače, kako navode, ovakvim načinom održavanja sjednica se građanima šalje loša slika o radu Gradskog vijeća , netrasnaprentnosti i gubi povjerenje građana koji su dali svoje glasove svojim predstavnicima u vlasti.

 

 

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više