Skandalozno: Prvi potez nove vlasti u TK-u – povećanje svojih plaća (VIDEO)

Tuzlanski kanton je završio formiranje nove vlasti, koja je odmah krenula na posao. Prvi potez novih ministara i zastupnika bio je – da sebi povećaju plaće! Doduše, donijeli su i odluku da kanton kreditno zaduže. Tako je četiri mjeseca nakon izbora Tuzla dočekala ono što je najavljivano kao promjene.

Policajac je postao premijer. Premijersku fotelju preuzima od kvazieksperta Bahrije Umihanića. Premijer Bego Gutić priznaje da u prve dvije godine mandata neće biti konkretnih rezultata.

“U trećoj i četvrtoj godini očekujem da imamo lagani privredni rast i pad nezaposlenosti”, kazao je on

Prvi korak aktuelne vlasti je kreditno zaduženje od 20 miliona maraka, koje bi trebalo sanirati dio od 100 miliona maraka akumuliranog deficita u kantonalnom budžetu. Taj novac će biti usmjeren i za povećanje plaća i paušala skupštinskim zastupnicima. Proceduru je pokrenuo predsjednik Skupšine i predsjednik Administrativne komisije Senad Alić, što potvrđuje i zapisnik sa sjednice Kolegija Skupštine.

“Odluka je izmijenjena od mjeseca januara i očekujemo izradu zakona o plaćama na prostoru TK-a”, kaže Alić.

Bivši član Administrativne komisije Skupštine TK-a Admir Terzić ističe kako Administrativna komisija donijela odluku kojom je povećala osnovicu za obračun plaća sa 591 na 760 maraka. “To je gotovo 30 posto”, tvrdi on, dodajući kako je to neodgovorno “u momentu kad su radnici na ulicama, kad se zaposlenicima ne plaćaju naknade, kad nema deterdženta za čišćenje škola”.

Zanimljivo je da je premijer u svom ekspozeu zatražio da se policija mora depolizirati. Premijer koji je kao policijski službenik i načelnik PU Lukavac bio u prvim redovima SDA na predizbornim skupovima, premijer koji je bio u direktnom sukobu interesa, jer je istovremeno bio i predsjednik Upravnog odbora UKC-a Tuzla.

“Mislim da je ovo prvi put da je policijski službenik premijer Vlade”, poručuje Dževad Hadžić, predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini TK-a.

Gutić je i prvi premijer koji, pored ministara iz DF-a, BPS-a i Narodne stranke Radom za Boljitak, neće kontrolisati ministre iz svoje SDA. Naime, pet SDA-ovih ministara odabrala je suparnička struja SDA, koju predvodi predsjednik Kantonalnog odbora SDA Amir Fazlić, a ne osuđenik za privredni kriminal Mirsad Kukić, zahvaljući kojem je Gutić i postao premijer. Nisu isključene ni moguće  rekonstrukcije Vlade, ali i aktuelne skupštinske većine, u kojoj, od 14  zastupnika SDA, Kukić kontroliše najmanje njih šest.

 


videoprilog Omera Hasanovića (Dnevnik 2)

Pročitajte više
1 Komentar
  1. salih piše

    dobro su krenuli Zukic sa ekonomskim fakultetom ministar poljoprivrede i sumarstav i ovo je BIH

Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više