Skočibušić: Tromjesečnom kampanjom želimo naglasiti važnost vakcinacije

Nova kampanja promocije vakcinacije protiv covida-19 pod nazivom “Za zdravlje koje prati godine”, kampanja vakcinacije djece u sklopu redovne imunizacije i vakcinacije protiv HPV-a pod nazivom “Za zdravlje od početka” počinju u subotu 1. aprila i trajat će do 30. juna ove godine na području Federacije BiH.

Spomenute kampanje provodi Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH u saradnji s Federalnim ministarstvom zdravstva te uz podršku Regulatorne agencije za komunikacije BiH u cilju podizanja svijesti javnosti o značaju vakcinacije, a u svrhu očuvanja javnog zdravlja.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić na konferenciji za novinare kazao je kako se tromjesečnom kampanjom želi naglasiti važnost promocije vakcinacije generalno, s obzirom da su okolnosti takve da je potrebno promovirati imunizaciju kao važnu, učinkovitu i sigurnu zdravstvenu mjeru.

Kampanja će biti usmjerena prema tri glavne grupe.

– Prva skupina su djeca i roditelji koji sudjeluju u obveznom kalendaru imunizacije i koji će na neki način uvesti mlade ljude u sustav zdravstva. To nam je prvi i osnovni cilj. Druga podskupina su mlade djevojčice, odnosno mlade žene koje se trebaju cijepiti protiv humanog papiloma virusa (HPV) s obzirom da je taj virus ključni uzročnik karcinoma grlića maternice što je jedan od novih programa koje je ZZJZ FBiH uveo u FBiH. Treća skupina su starije osobe, osobe oslabljenog imuniteta, kojima želimo preporučiti cijepljenje protiv covida-19 i sezonske gripe kako bismo na taj način smanjili broj hospitalizacija, smanjili broj smrtnih ishoda i na taj način zapravo produljili životni vijek – kazao je Skočibušić.

Koronavirus u zalaznoj fazi

Govoreći o pandemiji koronavirusa, Skočibušić je ocijenio kako je pandemija u „zalaznoj fazi“, klinička slika oboljelih je lakša i nema velikog broja hospitaliziranih osoba. Ipak, dodao je, vakcinacije se i dalje preporučuje, posebno rizičnim grupama.

Voditeljica Sektora za javno zdravstvo ZZJZ-a Aida Ramić Čatak istakla je značaj komunikacije u promociji vakcinacije.

– Često u javnosti možete čuti da su vakcine postala žrtve vlastitog uspjeha, upravo zbog učinkovitosti vakcina, ljudi su zaboravili dramatične slike obolijevanja i smrtnosti od zaraznih bolesti. Iza nas su desetljeća naučnih dokaza koji potvrđuju da su vakcine učinkovite u doprinosu zaštite zdravlja od zaraznih bolesti – poručila je Ramić Čatak.

Po njezinim riječima, istraživanja koja su provedena u Federaciji BiH pokazuju da dostupnost vakcina nije uvijek dominantni faktor za visoku procijepljenost u populaciji, nego su to informiranje stanovništva, zdravstvena pismenost, povjerenje u zdravstveni sistem i adekvatna komunikacija.

Pad obuhvata imunizacije

Voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Sanjin Musa upozorio je na pad broja djeca koja učestvuju u redovnom programu imunizacije proteklih godina.

– Velika većina roditelja zna vrijednosti imunizacije i odlučuje se za vakcinaciju svoje djece. Međutim, analiza programa provođenja imunizacije u proteklim pandemijskim godinama pokazala je da ciljni obuhvati nisu ostvareni i da su zapravo niži za 20 do 30 posto, ovisno o vakcini – kazao je Musa.

Zbog pada obuhvata imunizacije, dodao je Musa, postoji mogućnost izbijanja epidemija bolesti koje se mogu prevenirati vakcinacijom. Poručio je kako je vakcinacija najbolji način zaštite, kojim roditelj može zaštititi svoju djecu od potencijalno opasnih zaraznih bolesti.

Podsjetio je kako se u redovnom programu djeca vakcinišu protiv 10 zaraznih bolesti, a ovom kampanjom želi se potaknuti, među ostalim, i proširenje programa uvođenjem novih vakcina, prije svega protiv HPV-a.

Po njegovim riječima, u Federaciji BiH obuhvat vakcinama koja se daju na samom početku života je zadovoljavajući i on iznosi preko 90 posto, ali problem nastaje s kasnijim vakcinama gdje obuhvat pada na 70 posto.

Kao primjer Musa je naveo peterovalentnu vakcinu koje sadrži antigene protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja i polija, čiji je obuhvat oko 70 posto, a ciljne vrijednosti su više od 90 posto.

Epidemija morbila

Najniži obuhvat ima vakcina MRP (morbili, rubeola i parotitis).

– Ta se vakcina daje u uzrastu od 12 do 24 mjeseca i obuhvat u prošloj godini je ostvaren s 52 posto. Ono što je karakteristično za ovu vakcinu jeste odgađanje i mi vidimo analizom u ovoj godini da je dodatno vakcinisano oko 2.500 djece starijih dobnih grupa, tako da je obuhvat u konačnici preko 70 posto – istakao je Musa.

Upozorio je kako bi zbog nedovoljnog obuhvata ovom vakcinom moglo doći do epidemije morbila.

– Vidimo u susjednim zemljama, u Srbiji, da imaju slučajeva morbila. Kada imate problema s obuhvatom prva bolest koja se detektira su morbili, koja je vrlo zarazna bolest. Mi, nažalost, već imamo iskustva s epidemijom morbila. 2019. godinu imali smo epidemiju s 1.300 oboljelih i nažalost dva smrtna slučaja. Također, 2014./2015. smo imali više od 5.000 oboljelih i to su sigurno razlozi za alarm – kazao je Musa.

(RTV Slon/Fena)

The post Skočibušić: Tromjesečnom kampanjom želimo naglasiti važnost vakcinacije appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više