Škole u TK počele s online nastavom

Prvi radni dan ove sedmice nastavnici su dočekali u školama. Učenici uz računare i mobitele u svojim domovima. Prve online lekcije su već na platformama. Ove sedmice ponavljaju gradivo. Naredne sedmice na redu su nove lekcije. Različiti su pristupi učenju putem interneta u školama. Za većinu nastavnika ovaj način je novina, ali se snalaze.

U skladu sa smjernicama resornog Ministarstva za obrazovanje i nauku i prema preporukama Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona škole su postepeno počele organizovati nastavu preko interneta za svoje učenike.

– Pokrenuli smo ispred naše škole online nastavu putem naše web stranice. Uspjeli smo iskomunicirat sa svim našim učenicima. Otprilike 99% naših učenika može na ovaj način komunicirat sa razrednicima i predmetnim nastavnicima, kaže Almir Dorić, direktor OŠ “Pazar” u Tuzli.

Za učenike koji nemaju pristup internetu, kažu u Osnovnoj školi Pazar zadužit će roditelje da fizički preuzimaju zadatake za svoju djecu. U srednjim školama s online nastavom imaju više iskustva.

– Profesor dođe odradi svoj čas. Kad završi čas, uploaduje materijal na modul gdje im generiše jedan kviz, pa se vidi ko od djece to nije otvorio. Kad otvore lekciju moraju da je skrolaju do kraja. To znači da je pročitaju. Da bi mogli da otvore vježbu na temelju one lekcije koju su imali prethodno, pojašnjava Selmir Dadanović, direktor Elektrotehničke škole u Tuzli.

Tuzlanska Elektrotehnička škola pomoći će drugim školama da pronađu način kako bi nastavne sadržaje podijelili internetom učenicima. Među brojnim komercijalnim servisima ima i besplatnih koje svi mogu koristiti.

– Nama je cilj da organizujemo nastavu čak i u situaciji da eventualno bude proglašeno vanredno stanje i da bude škola fizički zaključana, da svaki profesor može od svoje kuće da odradi sve što treba da odradi za učenike, da učenik ima pristup materijalima, kaže direktor.

Čak i u slučaju da nastave ne bude do daljnjeg, ima načina da se zaključi školska godina na ovaj način, kažu u Elektrotehničkoj školi.  Škole koje budu imale priliku snimati predavanja, imat će mogućnost njihove objave na serveru koji će za ovu namjenu obezbijediti kompanija Leftor. A Radio televizija Tuzlanskog kantona će snimati i emitovati nastavu iz općih predmeta za niže razrede.

– Imat ćemo učitelje koji će biti spremni da našim učenicima to prikažu na najbolji način. Naravno u kraćem vremenskom periodu nego što bi to bilo u školama, a za učenike od 6. do 9. razreda ćemo imati online platformu kojoj će moći da pristupe. Sve upute će dobiti od svojih nastavnika, kaže Fahreta Brašnjić, ministrica za obrazovanje i nauku TK.

Nakon emitovanja u programu Televizije Tuzlanskog kantona, video lekcije će biti dostupne na internetu. O pristupu će učenici također dobiti informaciju od svojih nastavnika, početkom naredne sedmice. Novinar Azra Mešić RTVTK

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više