Slijedi nova kampanja Ureda za veterinarstvo i MVTEO BiH ‘Spriječi korupciju’

Ured za veterinarstvo BiH u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH će u predstojećem periodu pokrenuti kampanju “Spriječi korupciju”, kako bi, u okviru svojih nadležnosti i kapaciteta, doprinijeli otklanjanju i sprečavanju mogućih oblika koruptivnih ponašanja.

Neposredni povod za pokretanje ove antikorupcijske kampanje je epilog akcije Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kodnog naziva “Indi”, u kojoj su uhapšena tri granična veterinarska inspektora Ureda za veterinarstvo BiH zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja, te primanja dara i drugih oblika koristi. Navedena tri granična veterinarska inspektora su, nakon provedenog sudskog postupka i izrečene osuđujuće pravosnažne presude, udaljena iz službe i zabranjeno im je obnašanje službene dužnosti.

U okviru kampanje, između ostalog, planirano je uvođenje besplatnog broja za prijavu korupcije, uz postojeću aplikaciju za onlajn prijavu korupcije na službenoj veb stranici Ureda za veterinarstvo BiH, te postavljanje plakata sa antikorupcijskom porukom na graničnim prijelazima u BiH, na kojima će biti jasno istaknut besplatni broj za privaju korupcije, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac i direktor Ureda za veterinarstvo BiH Saša Bošković poručili su danas da je cilj kampanje “Spriječi korupciju” podizanje javne svijesti o štetnosti korupcije i ohrabrivanje građana, posebno privrednika, da se aktivno uključe u sve oblike sprečavanja ove pošasti.

– Ponovo pozivam sve građane, a posebno domaće privrednike, da nam budu partner u borbi protiv potencijalne korupcije, te da se obrate nadležnim službama i Uredu za veterinarstvo BiH ukoliko imaju pritužbe na rad graničnih veterinarskih inspektora u smislu njihovog eventualnog nezakonitog djelovanja – naglasio je ministar Košarac.

On je dodao da se navedene aktivnosti provode u cilju sprječavanja potencijalnih devijantnih i nezakonitih aktivnosti na graničnim prelazima.

– Apsolutni smo zagovornici decidnog poštovanja zakonskih propisa i nultog stepena tolerancije prema državnim službenicima za koje se utvrdi odgovornost za nezakonito postupanje. Potpuno je neprihvatljivo da pravosnažno osuđeni za zloupotrebu službenog položaja i korupciju rade u državnoj službi – istakao je Košarac.

Naglasio je da je obaveza graničnih veterinarskih inspektora da postupaju na zakonit način, te da budu u funkciji pomoći i podrške unapređenju spoljnotrgovinskog prometa i poboljšanju poslovnog ambijenta.

– To znači da granični veterinarski inspektori moraju besprijekorno da obavljaju svoju dužnost bez pomisli na eventualne koruptivne radnje i kriminogene aktivnosti. Naše opredjeljenje je da i kroz antikorupcijsku kampanju preventivno djelujemo i ohrabrimo domaće proizvođače, prerađivače i izvoznike da prijave eventualne koruptivne radnje i nezakonita postupanja državnih službenika – poručio je Košarac.

Direktor Ureda za veterinarstvo BiH Saša Bošković rekao je da se značaj kampanje “Spriječi korupciju” ogleda u nastojanjima da se kroz preventivne aktivnosti doprinese sprečavanju potencijalnog nivoa korupcije državnih graničnih službenika zaposlenih u ovoj instituciji, odnosno graničnih veterinarskih inspektora.

– Ljudu koji ulaze u BiH prvi kontakt ostvaruju sa graničnim službenicima, uključujući i granične veterinarske inspektore. Oni su prezenti ove zemlje i moraju na zakonit način, časno i pošteno da obavljaju svoju dužnost, uz nultu toleranciju na korupciju ili kriminogene aktivnosti – naveo je Bošković.

RTV Slon/Fena

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više