Sljedeće sedmice presuda Novaliću i ostalima u predmetu “Respiratori“

Sud Bosne i Hercegovine će u srijedu, 5. aprila, izreći presudu Fadilu Novaliću i drugima, optuženima za zloupotrebu položaja i nesavjestan rad prilikom uvoza respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije koronavirusa.

Dvije godine nakon početka suđenja, Državni sud će izreći presudu Novaliću, premijeru Federacije BiH, Fahrudinu Solaku, suspendovanom direktoru Federalne uprave civilne zaštite, Fikretu Hodžiću, vlasniku “Srebrene maline”, kao i samoj firmi, te Jelki Milićević, federalnoj ministrici finansija.

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima “zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave i povredu obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvješća i njihovo falsifikovanje ili uništavanje”, dok se Jelka Milićević tereti za nesavjestan rad u službi.

“Optužnicom se optuženima stavlja na teret počinjenje navedenih kaznenih djela u vezi sa nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće”, navodi se u optužnici Državnog tužilaštva.

U završnim riječima, Tužilaštvo je ocijenilo da je dokazalo odgovornost optuženih, ističući da je 10,5 miliona iz budžeta protraćeno.

Odbrane optuženih zatražile su oslobađajuću presudu.

U ponedjeljak, 3. aprila 2023. godine, zakazano je iznošenje završne riječi Odbrane Save Tepića u predmetu koji se vodi protiv njega, Duška Vujičića, Duška Maksimovića i Ilije Kurušića.

Oni su optuženi da su od maja 1992. do kraja te godine učestvovali u progonu Bošnjaka i Hrvata iz njihovih kuća na području Kotor-Varoši.

Suđenje u ovom predmetu počelo je 2014. godine, a optužnica je bila podignuta protiv sedam lica.

Postupak protiv Radeta Škorića obustavljen je zbog smrti, a Dragoslav Bojić i Radojko Keverović su također izdvojeni u poseban predmet zbog bolesti.

Na prethodnom ročištu, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je dugotrajnu kaznu zatvora za optužene.

U petak, 7. aprila 2023. godine, zakazano je iznošenje završne riječi Državnog tužilaštva u predmetu protiv jedanaestorice optuženih za zločine u prijedorskom selu Zecovi.

Za učešće u ubistvima najmanje 150 civila bošnjačke nacionalnosti počinjenim u julu 1992. u Zecovima optuženi su Dušan Milunić, Radovan Četić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić te Rajko Gnjatović.

Sljedeće sedmice suđenja će biti nastavljena za zločine počinjene u Vitezu, Doboju, Srebrenici, Hrasnici, Ključu i drugim mjestima.

The post Sljedeće sedmice presuda Novaliću i ostalima u predmetu “Respiratori“ appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više