Snježne padavine uzrokovale nestanak električne energije na nekoliko lokacija u Tuzli

Snijeg koji je za vikend prekrio područje Tuzlanskog kantona sa sobom je donio i niz problema. Naime, zbog težine snijega došlo je do zastoja u isporuci električne energije na više lokacija, a Mjesna zajednica Solina jedna je od onih koja već skoro 24 sata nema struje, što građanima dodatno otežava obavljanje njihovih svakodnevnih obaveza.

Skoro 24 sata nema struja s tim da je dolazila po jedno 5-10 minuta, najgore je za grijanje. Apel je građana MZ Solina, jer komplet Solina nema struje. Svako ide na alternativu, ko ima kakav šporet loži, ko nema bori se i to je najveći problem za ovaj dio sad.”

Sinoć je nestalo oko pola 5 pa je dolazilo oko sedam puta i oko 10 sati je navodno došla i do 2 iza ponoći do kada sam ja bio budan, međutim jutros kada sam ustao i dalje nema struje. Danima prije nego što je pao snijeg slušam na vijestima da su svi spremni za snijeg, za struju, ova ekipa, međutim snijeg je pao, nema grtalica sve je zagrnuto ne može se vozit”

Težak i mokar snijeg koji se u proteklih 48 sati zadržao na tlu uzrokovao je i otežano odvijanje saobraćaja, a Službe za spašavanje Grada Tuzla aktivno rade na otklanjanju svih prepreka i kvarova kako bi se građanima omogućilo lakše i bezbjednije kretanje. Tokom prethodnog dana i noći na nekoliko lokacija u gradu morali su intervenisati vatrogasci, jer se drveće pod težinom snijega lomilo, padalo na cestu, ali i na automobile koji su bili parkirani ispod drvoreda.

“Nas snijeg uopšte nije iznenadio, sa prvim pozivom naših sugrađana mi smo odmah izašli na teren. Imamo na terenu dosta polomljenih grana, stabala koja su padala i tako otežavala prolaz kako pješacima tako i vozilima. Ovim putem apelujem na naše sugrađane, da obrate pažnju jer dolazi do otopljavanja snijega i padanja sa krovova”, istakao je Jasmin Jahić, starješina Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla.

Uzimajući u obzir trenutnu situaciju sa otežanim saobraćajem i nestankom električne energije na nekoliko lokacija, iz Službe za Civilnu zaštitu Grada Tuzla ističu kako ipak ne postoji potreba za proglašenjem stanja prirodne nesreće s obzirom na to da sve službe kontinuirano rade kako bi se stanje stabilizovalo.

Ono što je ovaj snijeg izazvao kao posljedicu je nestanak struje na većem dijelu Grada kada govorimo o ruralnim područjima. S obzirom na sadašnje prilike stanje će se stabilizirati i najvažnija stvar je da će elektrodistribucija uspjeti otkloniti kvarove tamo gdje su se desili kako bi građani imali uredno snabdijevanje električnom energijom, jer to povlači druge posljedice”, kazao je Slavko Stjepić, načelnik Gradskog štaba Civilne zaštite Tuzla.

U narednim danima nastavit će se poduzimati sve potrebne mjere na području grada, kako bi se obezbijedilo sigurnije kretanje građana, te u što kraćem vremenskom roku omogućila prohodnost saobraćaja, a dok se stanje u potpunosti ne stabilizuje apeluju na građane da sudjeluju u održavanju puteva ispred svojih ulaza, na strpljenje i opreznije kretanje.

 

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više