Socio-ekonomsko osnaživanje, suprotstavljanjem energetskom siromaštvu

Potpisan sporazum o saradnji na projektu

Gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković je sa predstavnikom Švicarskog Caritasa u Bosni i Hercegovini potpisao sporazum o međusobnoj saradnji na dvogodišnjem projektu “Socio-ekonomsko osnaživanje, suprotstavljanjem energetskom siromaštvu” .

Svrha ovog Sporazuma je uspostavljanje regulatornog okvira za socio-ekonomsko osnaživanje domaćinstava kroz smanjenje troškova za energiju. Navedeni projekat je dio je projekta CaCH “Inovacije u energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije za bolje prilagođavanje klimatskim promjenama i smanjenje siromaštva“.

U okviru ovog projekta će na području Grada Živinica biti educirano 15 energetskih savjetnika koji će dva puta posjetiti 1.500 domaćinstava u Gradu Živinice. Za implementaciju projekta

Tokom posjeta energetski savjetnici će svakom domaćinstvu donirati pakete za efikasno korištenje energije, koji sadržavaju po 4 LED sijalice, specijalni kalendar i priručnik sa savjetima kako smanjiti potrošnju električne i toplotne energije u domaćinstvu. Kroz razgovor će savjetnici prikupiti informacije o potrošnji energije, električnim uređajima i navikama građana u cilju podsticanja građana na smanjenje potrošnje energije.

Druga posjeta i savjetovanje će biti realizirano nakon godinu dana da bi se utvrdilo da li je došlo do smanjenja potrošnje električne energije u ispitivanim domaćinstvima.

Savjetnici će prikupiti informacije koje će biti korištene za izradu sveobuhvatne analize o prisustvu energetskog siromaštva u Tuzlanskom kantonu. Pored Živinica istraživanje će biti provedeno u Tuzli, Banovićima, Gračanici, Lukavcu i Kalesiji. Ukupno će biti posjećeno 10.000 domaćinstava. Analizom će biti utvrđeno koliko je prisutno energetsko siromaštvo u Tuzlanskom kantonu i bit će date preporuke na koji način se može održivo pomoći energetski siromašnim domaćinstvima.

Pored energetskog siromaštva projekat sadrži i druge segmente kao što su konkretna primjena inovativnih tehnologija u oblasti energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije na 10 javnih objekata koristeći nove modele finansiranja (ESCO), podizanje kapaciteta uposlenika u obrazovnim institucijama iz oblasti EE i OIE kroz predavanja, radionice, prezentacije, printani materijal i studijska putovanja, te primjena obnovljivih izvora energije u poljoprivredi kroz razvoj funkcionalnog modela plastenika grijanog toplotnom pumpom.

Gradonačelnik Samir Kamenjaković je ovom prilikom istakao da će Grad Živinice u okviru svojih mogućnosti uzeti učešće i u drugim segmentima ovog projekta.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više