Španski ligaši Emir i Mirza posjetili Živinice

Jučer je za mlade košarkaše Živinica, Kladnja, Kalesije i Lukavca bio veliki dan, jer su im u gostima bili košarkaši španskih ligaša, Emir Sulejmanović iz Barcelone i Mirza Bulić, kojemu je ovo bila prva sezona igranja košarke van BiH.

Prema riječima jednog od trenera u Millenniumu, profesora tjlesnog odgoja Mirnesa Muminovića, djeca su pokazala veliko interesovanje za dolazak ovih košarkaša, od kojih je jedno vrijeme Mirza Bulić bio član ove živiničke škole košarke:

“Susreti sa dvojicom “Španaca” počeli su druženjem i razgovorima, tako što su djeca postavljala pitanja Buliću i Sulejmanoviću, na što su oni sa zadovoljstvom odgovarali. Trenirali smo zajedno, a na kraju smo odigrali i revijalnu utakmicu. Koristim priliku da se zahvalim Sulejmanoviću i Buliću na današnjoj posjeti, koja će nam mnogo značiti, jer su oni danas govorili o značajkama bavljenja sportom i mogućnostima za postizanje velikih rezultata”.

Mirza Bulić je u izjavi za medije naglasio potrebu velikog odricanja i upornosti da bi se došlo do cilja:

“Bilo je potrebno jedno vrijeme da se naviknem živjeti bez porodice koja je u Živinicama, a takođe trebalo je da prođe i neko vrijeme da se nauči strani jezik, ali na sve se to navikene. U Španiji se drugačije radi nego ovdje, ali je najvažnije doći spreman, jer te tamo niko neće pripremati”.

Emir Sulejmanović je izrazio veliko zadovoljstvo što će nakon četiri godine čekanja imati pravo nastupa za reprezentaciju BiH:

“Mada igram za Barselonu najdraži mi je trenutak u sportskoj karijeri bio kada sam stekao pravo nastupa za reprezentaciju BiH, jer sam jedno vrijeme nstupao za kadete Finske, gdje sam ja inače odrastao. Sada ću nastojati da se pokažem u najboljem izdanju i izborim mjesto u prvoj postavi BiH i mislim da imamo šanse plasirati se na Svjetsko prvenstvo.Naši kadeti su postigli veliki rezultat plasmanom na SP, a osvajanje prvog mejsta u Evropi je kruna svih uspjeha. Danas sam vidio da u Živinicama, Lukavcu i Kladnju djeca vole košarku i treba im pomoći i pružiti uslove za raztvoj, kako bi nas što više igralo u Evropi”.

Zerina Bajić je došla sa ekipom Kladnja 72 i kaže da su djeca veoma sretna što su se danas družila sa velikim košarkašima:

“Zadovoljstvo je što su ti košarkaši iz našeg okruženja, pa tako djeca uviđaju da igrati na evropskom nivou nije tako daleko i privilegija nekih velikih sredina, već da i mali gradovi mogu iznjedriti velika košarkaška imena, kakav je slučaj sa Bulićem i Sulejmanovićem”./Š.G./

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Komentari isključeni.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više