Promocija knjige: Spavaj Obuven Sine

Dana 21.03.2023, godine (utorak) u 19:00 sati u BKC Živinice, Plava sala, održaće se promocija romana “Spavaj obuven, sine” autora Mirze Bašić.

Knjiga “Spavaj obuven, sine” je autobiografija Mirze Bašića, koji je kao 15- godišnjak preživio genocid u Srebrenici. Knjiga opisuje početak agresije na područje općine Bratunac na čijoj se slobodnoj teritoriji zatiče i Mirza sa porodicom. Nakon pada slobodne bratunačke teritorije sa ostalim prognanicima dolaze u Srebrenicu i tu ostaju sve do okupacije u julu 1995.godine. U to vrijeme Mirza je imao 15 godina i uz starijeg brata i oca pridružuje se hiljadama muškaraca i dječaka koloni koja je krenula ka Tuzli. Mirza boravi 28 dana po šumama i napuštenim selima, odvojen od brata i oca, u potrazi za izlazom do slobodne teritorije pod kontrolom Armije BiH.

“Spavaj obuven, sine” je dobitnica nagrade za najbolji tekst novih autora Fondacije za izdavastvo Sarajevo za 2022.godinu.

(Selimović Edhem Edo)

 

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više