SSSBiH: Nema opravdanja za poskupljenje cijene električne energije

Na samom kraju 2021. godine koju su obilježili masovni odlazak radnika, enorman porast cijena troškova života, nepostojanje definisane minimalne plate, te desetine hiljada nesigurnih radnih mjesta, ne postoji opravdanje za bilo kakvu odluka o značajnom porastu cijene električne energije.

Svaki dodatni trošak koji se nameće poslodavcima automatski znači da će ga oni nadoknaditi preko leđa radnika, otpuštanjem, smanjenjem plate ili neredovnim isplatama primanja radnicima. Radnici su i tako na rubu egzistencije, rade na nesugurnim radnim mjestima pa svaka najava o otpuštanju, a posljednjih dana smo ih čuli mnogo od strane poslodavaca, unosi dodatni nemir i nespokoj u njihove i živote njihovih porodica.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović poziva Vladu Federacije BiH da počne raditi u interesu radnika, penzionera i svih ostalih građana, te da počne donositi odluke kojima će zaštititi njihov ekonomski položaj i bar donekle ublažiti sve negativne posljedice pandemije koje trpe.

Ne tako davno na ulici su bili rudari tražeći zaštitu svojih prava. Ukoliko se ne promijeni stav JP Elektroprivreda BiH o poskupljenju cijene električne energije na ulici će se naći hiljade radnika iz industrijskog i uslužnog sektora. Ne mogu svi radnici u Federaciji BiH biti taoci želje Elektroprivrede BiH za ostvaranjem ekstra profita, navodi se u saopštenju za javnost SSSBiH.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više