Šta donosi novi zakon o obaveznim osiguranjima u saobraćaju?

Nacrt zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju upućen je u javnu raspravu od 90 dana, nakon što je prihvaćen na vanrednoj sjednici Doma naroda, a jučer na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Donošenje ovog zakona predložila je Vlada Federacije BiH s ciljem postepene liberalizacije i slobodnog određivanja cijena osiguranja od autoodgovornosti.

U provođenju navedene vrste osiguranja glavni problem je nepoštivanje administrativno utvrđene premije, tj. odredaba zajedničkog premijskog sustava osiguranja od autoodgovornosti i to kroz nelojalnu konkurenciju.

Ona se ogleda u posrednom i neposrednom davanju nedozvoljenih popusta, raznim nedozvoljenim radnjama koje se kasnije različito knjigovodstveno evidentiraju, plaćanju tehničkog pregleda osiguranicima, davanju bonova za gorivo, gotovinskim isplatama putem blagajni po različitim osnovama, davanjem „gratis polica“ i slično.

Ove radnje utiču na porast troškova osiguranja, te dovode do slabljenja financijskog položaja osiguravajućih društava i nemogućnosti naknade štete osiguraniku u slučaju nastanka osiguranog slučaja.

Zato se, kako je obrazložila federalna ministrica finansija Jelka Milićević, predlaže fazna deregulacija i liberalizacija cijena osiguranja od autoodgovornosti, u razdoblju od šest godina, nakon kojeg će se preći na potpunu liberalizaciju cijena usluga osiguranja od autoodgovornosti.

Slobodno određivanje cijena osiguranja od autoodgovornosti je sukladno principima funkcioniranja slobodnog tržišta, kao i sa zahtjevima direktiva Europske unije.

Uvođenjem sistema slobodnog određivanja cijena osiguranja od autoodgovornosti, domaće tržište osiguranja, kako je ocijenjeno, postalo bi konkurentnije, a to bi, između ostalog, moglo dovesti do fluktuacije cijena osiguranja od autoodgovornosti, a time i promjena u prihodima od premija osiguranja (pad prihoda).

– Također, neophodno je da se harmoniziraju propisi na jedinstvenom tržištu osiguranju u BiH s obzirom na to da je 2015. godine novi zakon donesen u Republici Srpskoj – dodala je Milićević.

Ponuđeno zakonsko rješenje u velikoj mjeri prati i uvažava dosadašnje tekovine pravnog sustava, a uz znatna poboljšanja kojima se izbjegava dosadašnja negativna praksa da se oštećenim osobama za identične ili skoro identične povrede, odnosno posljedice do kojih su te povrede dovele, dosuđuju različite novčane naknade.

Načelo odštetnog prava u potpunosti dolazi do izražaja jer su omogućeni uvjeti da za istu povredu osoba ostvaruje jednako pravo. (RTV SLON)

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više