Šta su nove preporuke o imunizaciji u FBiH ?

Zemlje u Europi bilježe sve veći broj slučajeva COVID19, kao i povećanje stope hospitalizacije,uzrokovane širenjem omikron varijante. Vakcine nastavljaju sprječavati teške oblike bolesti i smrtne ishode, a podaci pokazuju da je broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva najmanji u onim državama s najvišim stopama vakcinacije. Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju Federalnog ministarstva za imunizaciju nastavlja pozivati građane na vakcinaciju.
Kao odgovor na povećan rizik koji predstavlja omikron varijanta u prvim mjesecima 2022. godine, uz dostupne podatke o sigurnosti i učinkovitosti, SST za imunizaciju preporučuje:

Osobama od 18 godina starosti i starijim revakcinacija se može ponuditi najranije nakon 3
mjeseca od završetka primarne vakcinacije (istom ili različitom vrstom vakcine).

Osobama koje su preboljele COVID19 i primile dvije doze vakcine protiv COVID19 revakcinacija se može ponuditi najranije nakon 6 mjeseci (istom ili različitom vrstom vakcine).
Prioritet za revakcinaciju su starije osobe i osobe koje spadaju u rizične skupine (sa hroničnim bolestima i stanjima, kako je definirano u ranijim preporukama).
Osobama koje su preboljele COVID19 i primile jednu doze vakcine protiv COVID19, a prošlo je šest mjeseci od primitka vakcine, preporučuje se ponuditi drugu dozu vakcine (istom ili različitom vrstom vakcine).

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više