Stanje sigurnosti u TK za šest mjeseci zadovoljavajuće

Stanje sigurnosti na području Tuzlanskog kantona, za prvih šest mjeseci tekuće godine, je zadovoljavajuće. Ova ocjena se može izvući iz Informacije o stanju sigurnosti na području Tuzlanskog kantona, za period januar-juni 2021. godine, koju je danas prihvatila Vlada Tuzlanskog kantona.Kako je danas istaknuto, stanje iz 2020. godine, zbog brojnih aspekata uzrokovanih pandemijom korona virusa, a koji su uzrokovali znatno manje saobraćaja i manje kretanja, pa time i devijantnih pojava, ne može biti posmatrano kao referentno. Ipak upoređujući i sa takvim stanjem tokom prošle godine, ovogodišnja blaga povećanja određenih pokazatelja kreću se u zadovoljavajućim okvirima, rečeno je danas.Prema pokazateljima stanja kriminaliteta u prvom polugodištu 2021.godine, može se konstatovati da je došlo do povećanja evidentiranih krivičnih djela na području Tuzlanskog kantona u odnosu na isti period prošle godine za 1,35%. Ako se posmatraju složeniji i teži oblici krivičnih djela, može se uočiti smanjenje broja krivičnih djela teška krađa, nasilničkog ponašanja, izazivanje opće opasnosti, pronevjere u službi, nesavjestan rad u službi, ugrožavanja javnog prometa, i dr, dok je uočeno povećanje broja posjedovanja i omogućavanja uživanja opojnih droga, zloupotreba položaja ili ovlašćenja, neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, krivotvorenja službene isprave, i dr, što je prije svega rezultat proaktivnog rada policijskih službenika, odnosno planski poduzimanih mjera i radnji i rezultata koji su tom prilikom ostvareni.Ostvaren je procenat rasvijetljenosti krivičnih djela prethodno prijavljenih po nepoznatom učiniocu od 44,19% i procenat ukupne rasvijetljenosti od 67,73%.

Tokom prvog polugodišta 2021.godine, službenici policije su evidentirali veći broj prekršaja narušavanja javnog reda i mira za 629 ili 45,7%, u odnosu na posmatrani period prošle godine.Posmatrano po strukturi prekršaja, a u odnosu na isti period prošle godine, može se uočiti povećanje prekršaja odbijanje naređenja i omalovažavanja ovlaštenih službenih lica više za 457 ili 80,9%, a što je uzrokovano sankcionisanjem prekršilaca koji nisu poštovali mjere naložene od strane Kriznih štabova FBiH i TK u vezi pandemije izazvane koronavirusom COVID-19.

Tokom perioda januar–juni 2021.godine evidentirane su ukupno 1.383 saobraćajne nezgode, što je u odnosu na isti period prošle godine više za 173 saobraćajne nezgode ili za 14,3%. Broj saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima manji je za dvije nezgode, dok je broj poginulih lica manji za 6 ili za 27,3%, u odnosu na posmatrani period prethodne godine.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više