Štete od olujnog vjetra na širem području općine Živinice /FOTO/

Nakon proglašenja crvenog meteoalarma Općinski Štab civilne zaštite odmah je održao sjednicu, na kojoj je razmatrao aktuelnu situaciju vezanu za pojavu jakog i olujnog vjetra na području Općine Živinice, te ostao u stalnom zasijedanju.

Općinski načelnik Samir Kamenjaković i svi članovi Štaba CZ su odmah nakon jučer održane sjednice izašli na teren i obišli skoro cijelo područje Općine Živinice kako bi vidjeli činjenično stanje i u kakvim se okolnostima trenutno nalaze naši građani.

Nakon obilaska terena Štab je ponovo zasijedao te donio odluku da još uvijek nema elemenata za proglašenje stanja elementarne nepogode na području Općine Živinice.

Na sjednici je donešeno i niz zaključaka po kojima će se dalje postupati. Jedan od zaključaka je da se uputi dopis Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona o hitnoj sanaciji šteta nastalih od jakog i olujnog vjetra na školama u Đurđevik, Gračanica i Bašigovci.

Civilna zaštita Općine Živinice aktivno radi na uklanjanju posljedica od ove elementarne nepogode.

“Obišli smo sedamdeset posto terena, ono što je eminentno je da su ugrožene privatne stambene jedinice, ali isto tako oštećene su i javne ustanove. Ono što posebno želim istaći da je u vodnoj zoni izvorišta Toplice oboreno negdje oko 150 stabala i to može ugroziti vodosnabdijevanje grada Tuzle, Živinica i Lukavca. Također, mnogo plastenika, od čega su naši građani imali egzistenciju, od čega su živjeli, su oštećeni. Nakon što obiđemo cijelo područje Općine Živinice napravit ćemo jednu kvalitetnu analizu, uraditi program sanacije i onda ćemo na Štabu CZ odlučiti na koji način ćemo krenuti u sanaciju štetete. Spreča obično nakon otapanja snijega ili većih padavina, nakon dva-tri dana izlije i mi očekujemo sad i izlijevanje vodotoka rijeke Spreče, možda čak i Oskove i Gostelje što bi dodatno pogoršalo ovakvo stanje. Obzirom i da se snijeg otopio naglo, postoji mogućnost i određenih teritorija gdje bi moglo biti klizišta, što bi dodatno otežalo sve ovo u čemu se nalazimo. Mi smo na štabu napravili i određene preventivne mjere kada su u pitanju pogotovo ti dijelovi koji su ugroženi. Ono što je još posebno alarmantno negdje oko trideset posto stanovništva Općine Živinice nema ni električnu energiju.Mi smo obavili razgovor sa direktorom Elektrodistribucije u Živinicama. Tražili smo da budu aktivniji, jer se niko ne javlja na telefon našim građanima i tražili smo da mi u Civilnoj zaštiti preuzmemo tu ulogu i da mi kontaktiramo sa direktorom Direkcije i evo rekli su mi negdje oko pet trafoa da je bukvalno uništeno i njihove ekipe su na terenu i očekujem da će i tu doći do pomaka.”, kazao je načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više