Stopa inflacije u eurozoni dostigla novi rekord – 8,6 posto

Inflacija u zemljama koje koriste euro kao valutu u petak je dostigla još jednu rekordnu cifru, podstaknuta golemim poskupljenjem troškova energenata djelimično izazvanim ruskim ratom u Ukrajini.

Stopa inflacije u 19-članoj eurozoni dostigla je rekordnih 8,6 posto u junu, sudeći po posljednjim ciframa koje je obavila u petak statistička agencija Evropske unije, Eurostat. Inflacija je na najvišem nivou otkako su se ti podaci počeli bilježe za euro 1997. godine.

Cijene energenata buknule su za 41,9 posto, dok su cijene hrane, alkohola i duhana porasle za 8,9 posto, obje kategorije brže su poskupile nego što je registrovano u proteklom mjesecu.

Cijene energenata porasle su dok se globalna ekonomija opravlja od posljedica pandemije, i ruska invazija na Ukrajinu samo je pogoršala situaciju.

Čelnici Evropske unije usuglasili su se da zabrane uvoz većine ruskih roba do kraja godine jer 27-člani blok želi da kazni Moskvu i smanji svoje oslanjanje na ruske energente, ali to samo pojačava finansijske probleme za prosječne građane dok računi za energente i cijene goriva divljaju, prenosi AP.

(RTV Slon/Fena)

The post Stopa inflacije u eurozoni dostigla novi rekord – 8,6 posto appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više