Studentsko vijeće Filozofskog fakulteta: Opominjati  i sjećati se žrtava genocida je civilizacijsko pravo

 

8372. imena, 8372 osobe, većinom muškaraca i dječaka. Bila su to nečija braća, sinovi, amidže, dajdže i rođaci. 11. Jula 1995. godine mučki ubijeni su u  Potočarima. U junu i sve do 11. jula kada se obilježava  godišnjica stradanja Bošnjaka u Srebrenici, Studentsko vijeće Filozofskog fakluteta u Tuzli organizira Javno čitanje imena žrtava genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

„Način na kojim radimo jeste da stojimo na Trgu, doduše prošle godine je to bilo na Trgu slobode sada je to na platou Ismeta i Meše gdje pročitamo određeni broj imena svako čitanje. Imamo ukupno šest čitanja i na kraju pročtiamo 8372 žrtve.” rekla je Maida Šljivić, predsjednica Studentskog vijeća Filozofskog fakulteta u Tuzla

Ovakav vid obilježavanja godišnjice i nevinog stradanja Bošnjaka iznimno je važan zbog vremena u kojem živimo, kada su sve učestalija negiranja genocida ali i svih drugih zločina koja su se dogodila na prostoru Bosne i Hercegovine.

„Jer danas često dolazi do pobunjenog stanja gdje se nastoji žrtva predstaviti kao agresor te okriviti određen strukturu koje su stradale u tom periodu. Mi upravo zbgot oga radimo čitanje, kako bismo podsjetili društvo kako ne bismo zaboravili, a  ono što ne pamtimo lako nam se može i ponoviti“ dodala je Maida Šljivić, predsjednica Studentskog vijeća Filozofskog fakulteta u Tuzla.

A kako se ne bi ponovilo važno je stalno podsjećati na genocid i zločin, naročito kada je riječ o mlađim naraštajima jer oni će dalje čuvati i njegovati kulturu sjećanja. Prema riječima organizatora slične akcije potrebno je relizirati i na drugim faklutetima Univerziteta u Tuzli, kao i drugim Univerzitetima u BiH.

„Ako ne isto, neku sličnu akciju ili sličan projekat koji može doprinijeti očuvanju naše kulture“ dodao je Rijad Delić, potpredsjedik SVFF u Tuzli

Ovo je bilo treće čitanje imena za Srebrenicu u organizaciji Studentskog vijeća, a glavna poruka koju ovi mladi ljudi žele uputiti jeste zahvalnost Majkama Srebrenice i svim preživjelima u Srebrenici  na vječitoj borbi za istinu  i da u toj borbi nisu sami.

 

 

The post Studentsko vijeće Filozofskog fakulteta: Opominjati  i sjećati se žrtava genocida je civilizacijsko pravo appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više