Sve veća podrška radu kafiću gdje rade osobe sa Down sindromom

Odnedavno najpoznatiji tuzlanski kafić lociran u strogom centru Tuzle u petak je bio prepun gostiju i dobre atmosfere. Riječ je projektu Udruženja “Zmajevo srce”, a u vidu podrške osobama sa Down sindromom. Domaćice i ujedno asistentice Saše Šunjka, jučer su bile Lejla Vuković, zamjenica predsjednika Skupštine TK i Rusejla Halilović, društveno-politička aktivistica i članica Gradske komisije za Ravnopravnost spolova u GV Tuzla.

“Ovo je primjer dobre prakse unaprijđenja socijalnog sistema. Počastvovane smo da možemo biti dio ove prelijepe priče koja se dešava u Tuzli, nadamo se da će se proširiti i na cijelu Bosnu i Hercegovinu. Nije nam ovo prvi put da pomažemo, da učestvujemo u humanim akcijama, naš angažman u pozitivnim pričama traje dugi niz godina.
A ovo danas je nešto posebno. Gesta da se pospješi socijalna uključenost koja omogućava ovoj dragoj i divnoj djeci koji su podložni situaciji društvene segregacije ili marginalizacije da u potpunosti sudjeluju u društvenom životu.  Ovo je primjer uključivanja i integriranje ove divne djece  kako bi imali ista prava i mogućnosti za zaradu,razvoj i život. Uvijek ćemo se odazvati i uskočiti za svaki vid pomoći ovom Klubu i ovoj divnoj djeci “, istakle su Lejla i Rusejla.

Osim kafe i sokova, domaćice su danas spravljale i ukusne palačinke.  Gosti su bili iz raznih sfera života.

Podsjećamo da je prije par dana svoju podršku radu ugostiteljskog objekta “Klub – Zmajevo srce”, u kojem su zaposlene osobe s Downovim sindromom i invaliditetom svojom posjetom dala i  delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, koju je predvodio premijer Irfan Halilagić, kao i predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović.

“Ovo je prilika da i u slobodno vrijeme damo dodatni doprinos i da ukažemo na potrebu inkluzije i radnog angažovanja osoba s invaliditetom. Svi zaslužuju priliku da rade i da sami, u skladu sa svojim mogućnostima, privrjeđuju sebi, svojoj porodici, ali i cijelom društvu”, kazao je tom prilikom premijer Halilagić.

The post Sve veća podrška radu kafiću gdje rade osobe sa Down sindromom appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više