Svečano otvoren autoput za bicikle: Cilj povezati Živinice, Tuzlu i Kalesiju

Danas je u Ciljugama upriličeno svečano otvaranje autoputa za bicikle. Autoput je dug 2,5 kilometara, a kako je istakao gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković, cilj je izgraditi ukupno 20 kilometara.

Ovo predstavlja veliki iskorak za biciklističku infrastrukturu kao i najava za mnoge projekte koji nam stižu u bliskoj budućnosti. Realizacija ovog infrastrukturnog projekta počela je u aprilu mjesecu ove godine, a do sada je uloženo oko 350.000 KM.

Prema riječima gradonačelnika Živinica Samira Kamenjakovića ideja je da se autoput za bicikle spoji sa Tuzlom i Kalesijom za što će biti potrebno obezbijediti dodatna sredstva putem IPA fondova.

Ono što je svakako dobro u ovom projektu jeste činjenica da je autoput za bicikle odvojen od magistralnih i lokalnih puteva što povećava sigurnost svih biciklista. ”Ovo će brendirati Živinice na mapi turističkih destinacija i dati jednu poruku da razmišljamo drugačije”, kazao je Kamenjaković. Današnju svečanost otvaranja autoputa za bicikle uveličao je veliki broj članova Biciklističkog Kluba Živinice, kao i drugi građani rekreativci koji će sasvim sigurno redovno koristiti ovu njima posvećenu dionicu.

Vožnja biciklom 25 minuta dnevno umjesto vožnje automobilom smanjuje emisiju ugljičnog dioksida za 165 kg u godini dana, a istraživanja su pokazala da se za kratka putovanja u gradovima brže može doći biciklom, nego autom. Grad Živinice se odlučio za razvoj ove grane sporta zbog činjenice da je u usporedbi s drugim uobičajenim prijevoznim sredstvima bicikl potpuno neškodljiv po okoliš, a ujedno vrlo pozitivnog učinka na zdravlje ljudi. (Tuzlanski.ba)

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više