Svečano otvoren proizvodni pogon firme ELIN Motors Bosnia

Danas je u Živinicama svečanim presjecanjem vrpce otvoren moderni proizvodni pogon za serijsku proizvodnju elektromotora i generatora firme ELIN Motors Bosnia d.o.o.

Elin Motors Bosnia je firma iz Austrije koja je otvorila svoju kćerku firmu u BiH, u industrijskoj zoni Maline u Živinicama, koja trenutno zapošljava 80 radnika.

„Izuzetna mi je čast što je austrijska firma otvorila jedan ovakav pogon u Živinicama. Naročito zbog toga što trenutno zapošljava 80 radnika i što većina radne snage dolazi sa područja Općine Živinice, što nam je i bio cilj prilikom prvih razgovora kada su oni izrazili želju da dođu na naše područje. Radi se o novoj proizvodnji elektromotora i generatora i po izjavi valsnika ove firme cjelokupna proizvodnja ima plasman na ino tržište. Mislim da svi nivoi vlasti treba da se uključe kada je u pitanju pomoć da ovakve firme dođu na područje, ne samo Općine Živinice, već cijele BiH.“, istakao je ovom prilikom Načelnik Općine Živinice Asim Aljić.

„ELIN Motoren je jedan dio austrijske grupacije, smještena je u Austriji i bavi se proizvodnjom elektro mašina. Obzirom da imamo fabrike u Indiji i u Americi, a naši glavni klijenti su ipak iz Evrope razmišljali smo gdje otvoriti. Nakon nekoliko pokušaja gdje bi mogli da otvorimo proizvodni pogon to se opet dogodilo u BiH. Razlog što sam rado izabrao BiH je zbog mentaliteta i dosta sličnosti sa Austrijom. Imamo nadu da ćemo ovdje dobro uspjeti i ostati te da ćemo uskoro imati preko 100 radnika.“, rekao je vlasnik firme Franz Hrachowitz.

(opcinazivinice.ba)

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više