Svjetski dan osteoporoze – 20. oktobar

Osteoporoza je najučestalija metabolička bolest koja zahvaća kosti.

Očituje se smanjenom gustoćom koštanog tkiva, promjenama mikroskopske građe koštanih gredica te povećanom sklonošću prijeloma.

Osteoporoza se najčešće javlja kod žena u menopauzi, budući da je njezin razvoj usko vezan uz smanjeno izlučivanje spolnih hormona.

Postoji mnogo faktora koji utiču na razvoj osteoporoze, a osim smanjenog izlučivanja spolnih hormona, u tu listu ubraja se i nedovoljan unos vitamina D i kalcija, nedovoljno kretanje, pušenje, neki lijekovi te genetika.

Osteoporoza nosi visoki rizik od loma kralježnice, dok je prijelom kuka zbog svojih komplikacija značajan uzrok smrti pogođenih osoba.

Osteoporozu možemo dijagnosticirati denzitometrijom i pretragama krvi, a uprkos mnogobrojnim danas dostupnim načinima liječenja, najvažnija je njena prevencija u vidu hormonskog nadomjesnog liječenja nakon menopauze, prestanka pušenja, pravilne prehrane i redovne tjelovježbe.

Kosti su organ kojemu treba posvećivati što više pažnje, jer je zdravstveno stanje naših kostiju direktan odraz naše brige o svojem tijelu.

Odvikavanjem od pušenja, uključivanjem tjelovježbe u svoj svakodnevni život te pravilnom prehranom možemo svoje kosti očuvati zdravima još mnogo vremena.

Redovna konzumacija alkohola više od dvije čaše dnevno može povećati rizik od osteoporoze i oslabiti sposobnost kostiju da apsorbiraju kalcij. Na sličan način i duhan slabi kosti.

Osigurajte u svojoj prehrani dovoljno vitamina D i kalcija. Jedite što više badema, špinata, lososa, sardine, jaja, mlijeka i jogurt.

Vježbanjem stavljate tijelo pod umjereni pritisak, što rezultira u formiranju kostiju i čini ih jačima. Vježba pomaže povećati i održavati gustoću kostiju.

Suplementi su dobar izbor za one koji ne vole namirnice bogate kalcijem, na primjer mlijeko.

Također mogu postojati i brojni drugi razlozi za slabe kosti te u tim slučajevima dodaci prehrani mogu pomoći.

Međutim, nemojte ih uzimati na svoju ruku.

Prvo se konsultujte s liječnikom.

Za zdrave kosti vrlo je važno održavati i normalnu kilažu.

Tako pothranjeni imaju veći rizik od slabih kosti i fraktura, dok ljudi s prekomjernom težinom stavljaju prevelik pritisak na svoje kosti i zglobove.

Slana hrana uzrokuje pretjerano izlučivanje kalcija putem bubrega. Pokušajte smanjiti unos soli u svom svakodnevnom životu. Različito bilje i začini mogu se koristiti kao alternativa.

Jasminko Razić


RTV Živinice

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više