Svjetski Dan trčanja

Da bi se dodatno naglasila važnost trčanja, od 1999. godine se svake godine u nedjelju koja je najbliže 8. novembru obilježava Svjetski dan trčanja.

Obilježavanje Svjetskog dana trčanja je pokrenuo strastveni trkač s Long Islanda Bill McDermott, a datum održavanja događaja posvetio je svom bratu koji je poginuo 8. novembra u saobraćajnoj nesreći.

Nakon dugo razmišljanja o tome kako bi trebao izgledati Svjetski dan trčanja i na koji bi ga način svi trkači u svijetu mogli obilježiti, pozvao je putem interneta sve trkače na svijetu da podrže njegovu inicijativu i organiziraju grupno trčanje u svom okruženju.

Oko 40 trkača iz Long Beacha i 60 iz raznih mjesta širom svijeta se 1999. godine uključilo u njegovu manifestaciju povodom obilježavanja Svjetskog dana trčanja, a podaci o učestvovanju i slike s održanih događaja objavljene su sljedećeg dana na internetu.

To je jedan od rijetkih događaja koji u svrhu podizanja svijesti o koristima trčanja istovremeno obilježavaju ljudi u cijelom svijetu.

Svjetski dan trčanja je proslava fizičke aktivnosti koja podstiče ljude svih životnih doba da budu aktivni i redovno se kreću.

Nije važno koliko brzo trčite ili koliko kilometara prelazite, važno je učestvovati, zabaviti se  i poboljšati vlastito zdravlje

Trčanje je odličan način za zadovoljavanje osnovne biološke potrebe čovjeka za kretanjem.

Koristi trčanja su brojne: pomaže u mršavljenju, smanjuje rizik od bolesti srca, visokog krvnog pritiska i dijabetesa tipa 2, povećava kapacitet pluća, poboljšava cirkulaciju i funkcije cijeloga organizma, te promoviše zdrav način života, poboljšava kvalitet sna, raspoloženje, koncentraciju, smanjuje napetost i stres te povećava  samopouzdanje.

Da bi se smanjio rizik razvoja bolesti,  preporučuje se 30 minuta redovnog trčanja, tri do pet puta tjedno, a da bi zdravstvena korist bila veća, treba povećati vrijeme i učestalost trčanja.

Naravno, intenzitet aktivnosti treba prilagoditi individualnim mogućnostima pojedinca i, ako je moguće, aktivnost provoditi u prirodi, na svježem zraku.

Jasminko Razić


RTV Živinice

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više