Tarik Čerkezović iz Živinica među najboljim učenicima u FBiH

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke nagradilo je najbolje učenike osnovnih i srednjih škola u Federaciji Bosne i Hercegovine u školskoj 2016/17. godini. Sva kantonalna ministarstva obrazovanja, osim ministarstva iz Zapadnohercegovačkog kantona, nominirala su po tri učenika osnovnih i srednjih škola.
Tako su iz ruku federalne ministrice obrazovanja i nauke Elvire Dilberović 54 učenika osnovnih i srednjih škola primila diplome i jednokratne novčane nagrade, u iznosu od 450 KM za osnovce i 550 KM za srednjoškolce.
“Da bi jedno društvo bilo prosperitetno, nije dovoljno fokusirati se samo na akademska postignuća, nego poticati i razvoj različitijih vještina kod mladih, uključujući komunikacijske i socijalne vještine, ali i osjećaj za društvenu odgovornost i humanost. Tako je prilikom izbora najboljih učenika spektar kriterija bio izuzetno širok”, kazala je između ostalog u svom obraćanju ministrica Dilberović.
Dodala je da među nagrađenima ima mnogo učenika generacija, znatan broj onih sa zapaženim rezultatima u smotrama znanja, ali i specifičnim takmičenjima, kao što su ona u programiranju robota.Također, među njima su i oni koji su uključeni u razmjene učenika pa su dio obrazovanja proveli u inozemstvu.

Tarik Čerkezović, učenik osmog razreda Prve osnovne škole iz Živinica bio je presretan zbog nagrade, svjestan da je to zbog zapaženih rezultata koje je imao u toku ove školske godine.

“Nije bilo toliko teško, ali bih se zahvalio svojim nastavnicima koji su najviše olakšali moj rad i pomogli mi, kao i svojim roditeljima. Uglavnom sam se bazirao na prirodnim naukama, nadam se da će tako i ostati, to mi daje najveću satisfakciju”, kazao je mladi Tarik Čerkezović.

(Klix.ba)

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više