Tegeltija: Iznaći osnove za razgovor sa MMF-om o novom aranžmanu

Predsjedavajući Vijeće ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je poslije sastanaka sa delegacijama Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ i Svjetske banke u Vašingtonu da je za BiH najvažniji razgovor o aranžmanu sa MMF-om koga već nekoliko godina nema, dok saradnja sa Svjetskom bankom ide dobro.

“Ono što je nama iz BiH najvažnije bilo jeste razgovor o aranžmanu sa MMF-om koga već nekoliko godina nemamo i da pokušamo da iznađemo osnove za razgovore kako bi imali novi aranžman”, rekao je Tegeltija.

U uslovima globalne krize, pojasnio je, dolazi do rasta kamata, cijena na svjetskom tržištu kapitala rastu tako da je novac, koji može da ponudi MMF, mnogo povoljniji i za BiH, koji će sasvim sigurno biti potreban za finansiranje projekata

On je naveo da su procjene da će 2022. godina biti godina koja će imati negativne trendove na sve ekonomije u svijetu kao posljedica cijene energenata i cijene hrane sa očekivanjem da bi se krajem godine ponovo moglo razgovarati o oporavku i svjetske privrede, ali i pojediničano privreda.

Za saradanju sa Svjetskom bankom, Tegeltija je rekao da ide dobro kroz sve projekte koje BiH realizuje i koje to planira u ovoj godini.

“Veliki broj projekata veoma uspješno se realizuje”, istakao je Tegeltija i dodao da je najviše insistirao o važnosti ulaganja u projekte energetike i javne infrastrukture.

Tegeltija je izjavio da su sastanaci u MMF-u i Svjetskoj banci bili veoma zanimljivi sa stanovišta razgovora o globalnoj krizi koja je izazvana rastom cijena energenata i cijena hrane, a kao posljedica toga je inflacija u svim zemljama svijeta.

Predsjedavajući Savjeta ministara, koji boravi u višednevnoj posjeti SAD, danas je u Vašingtonu razgovarao sa zamjenikom generalnog direktora MMF-a Bo Lijem, a na radnom ručku i sa izvršnim direktorom i članom Upravnog odbora Svjetske banke Koenom Davidse i članom Upravnog odbora MMF-a Paulom Hilberom.

RTV Slon/akta.ba

The post Tegeltija: Iznaći osnove za razgovor sa MMF-om o novom aranžmanu appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više