Termoelektrane nisu ispunile plan poslovanja, najviše „podbacio“ Rudnik Kreka

Govoreći o poslovanju u 2021. godini, izvršni direktor za proizvodnju Samir Selimović je naveo da je Elektroprivreda BiH ispunila plan poslovanja više od očekivanog.

– Elektroprivreda BiH je ispunila plan poslovanja za 1,89 posto više u odnosu na elektroenergetski bilans. U odnosu na 2020. godinu, taj plan je prebačen za oko sedam procenata. To je učinjeno, prije svega, zahvaljujući dobroj proizvodnji iz hidroelektrana i povoljnim hidrološkim prilikama u prvom i četvrtom kvartalu prošle godine. Termoelektrane nisu ispunile plan poslovanja, a razlog je neisporuka planiranih i ugovorenih količina uglja od rudnika, zavisnih društava u sastavu Koncerna EPBiH. U 2021. godini je isporučeno 4.676.543 tone uglja, a ugovoreno je 5.549.760 tona – istakao je Selimović.

Naveo je da je u proizvodnji uglja najviše podbacio Rudnik uglja Kreka. Kada je riječ o zalihama uglja u termoelektranama, krajem prošle godine one su bile za 76 posto manje u odnosu na planirane prema elektroenergetskom bilansu.

– Ovi pokazatelji se nastavljaju i u januaru. Zbog svega što se dešava sa nedovoljnim isporukama uglja, mi smo bili prinuđeni da tokom 2021. godine i u planu za 2022. godinu predvidimo isporuke dodatnih količina uglja od rudnika izvan Koncerna EPBiH – dodao je Selimović.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više