The Guardian: Schmidt upozorava da BiH prijeti raspad

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt upozorio je da je BiH u neposrednoj opasnosti od raspada i da postoji “vrlo stvarna” mogućnost novih sukoba, piše britanski list The Guardian.

U izvještaju koji bi Schmidt trebao podnijeti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, prvom takvom od kada je 1. augusta imenovan na tu dužnost, navodi se da ukoliko separatisti iz Republike Srpske izvrše svoju prijetnju ponovnom stvaranjem vlastite vojske, više međunarodnih mirovnih snaga trebalo bi biti poslano u BiH kako bi se spriječili novi sukobi.

Međunarodne mirovne dužnosti u BiH trenutno su zadatak preostalih snaga EUFOR-a od 700 vojnika, a NATO zadržava formalnu vlast sa sjedištem u Sarajevu, navodi ovaj list.

Mandat obje te mirovne misije trebao bi biti obnovljen do kraja ove sedmice u Vijeću sigurnosti UN-a, ali Rusija je zaprijetila da će to blokirati ukoliko se ne uklone sve reference na visokog predstavnika, potencijalno potkopavajući Schmidtov autoritet.

U svom prvom izvještaju otkako je preuzeo dužnost Schmidt, koji je bivši ministar u njemačkoj vladi, upozorio je da se BiH suočava s “najvećom egzistencijalnom prijetnjom u poslijeratnom razdoblju”.

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik prijeti povlačenjem iz državnih institucija, uključujući Oružane snage BiH koje su nastale uz međunarodnu pomoć u posljednjih četvrt stoljeća te formiranjem vlastite vojske.

Dodik je ranije kazao da će natjerati Oružane snage BiH da se povuku iz Republike Srpske tako što će opkoliti njene kasarne i da ako zapad pokuša vojno intervenirati, on ima “prijatelje” koji su obećali da će ih podržati, pretpostavlja se da tu misli na Srbiju i Rusiju.

– Ovo je jednako odcjepljenju – napisao je Schmidt u izvještaju dostavljenom generalnom tajniku UN-a Antóniju Guterresu u petak. Kazao je da Dodikovi postupci ugrožavaju ne samo mir i stabilnost zemlje i regije, već – ako na njih ne odgovori međunarodna zajednica – mogu dovesti do poništavanja samog Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Visoki predstavnik nije isključio ni sukobe između državnih agencija za provođenje zakona i policije Republike Srpske.

– Ako se Oružane snage BiH rascijepe na dvije ili više vojski, nivo međunarodne vojne prisutnosti zahtijevala bi ponovnu procjenu – upozorava Schmidt.

Nedostatak odgovora na trenutnu situaciju ugrozio bi Dejtonski sporazum, dok bi nestabilnost u BiH imala šire regionalne implikacije, smatra on zbog čega ocjenjuje da su izgledi za daljnje podjele i sukobe vrlo stvarni.

Schmidtova upozorenja izrečena su dok je Vijeće sigurnosti UN-a pripremalo svoju godišnju rezoluciju kojom se obnavlja mandat za EUFOR i NATO, a glasanje o tome, navodi The Guardian, očekuje se u srijedu, 3. novembra.

Međutim, Moskva prijeti blokiranjem rezolucije ako se ne uklone sve reference na visokog predstavnika.

Kremlj se usprotivio Schmidtovom imenovanju koje je izvršilo Vijeća za implementaciju mira, ad hoc multinacionalno tijelo osnovano za provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma, i odbija priznati njegov legitimitet.

Čak i ako se obnovi mandat EUFOR-a, u Evropskoj uniji nema dovoljno saglasnosti da bi se pojačale njihove snage u BiH, a neke države članice, posebno Mađarska, podržavaju Dodika, piše The Guardian.

(RTV Slon/Fena)

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više