TI BiH: Reforma izbornog procesa mora biti transparentna

Transparency International BiH (TIBiH) pozdravlja intenziviranje napora međunarodne zajednice, prije svega Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije na prijeko potrebnoj reformi izbornog zakonodavstva, ali cijeli proces mora biti transparentan, a javnost upoznata sa ponuđenim rješenjima.

Imajući u vidu važnost reforme cijelog izbornog zakonodavstva, TIBiH naglašava potrebu da se učine dostupnim sve relevantne informacije o procesu pregovora, kao i da se u proces uključe svi relevantni akteri.

Nedostatak informacija o konkretnim rješenjima, te izostanak relevantne institucionalne rasprave o njihovom pravcu i sadržaju, otvara dodatni prostor za spekulacije, što može narušiti kredibilitet samog procesa, dodatno ga otežati ili čak dovesti do stvaranja dodatnih tenzija, saopćeno je iz Transparency International BiH.

TIBiH je od početka cjelokupnog procesa davao konkretne prijedloge u vezi sa unapređenjem integriteta izbora, prije svega kroz osiguranje nezavisnosti izborne administracije, sprJečavanje zloupotreba i pritisaka na birače, a u skladu sa relevantnim međunarodnim preporukama.

Međutim, evidentno je da za reforme i poštivanje međunarodnih standarda, u smislu uspostave integriteta, među predstavnicima vlasti u BiH nema podrške niti interesa, te da su zahtjevi predstavnika vladajućih političkih stranaka usmjereni isključivo na očuvanje ili povećanje sopstvene kontrole nad izbornim procesom, pod krinkom zaštite nacionalnih interesa, proizvodeći u kontinuitetu krize.

Imajući ovo u vidu, kao i činjenicu da je preostalo tek nekoliko mjeseci do raspisivanja Općih izbora 2022. godine, a zbog prolongiranih blokada i ucjena političkih lidera, sužen je prostor za usvajanje rješenja koja bi mogla predstavljati suštinski napredak ili da bi se mogla osigurati adekvatna procedura njihovog usvajanja. Stoga je neophodno prije svega preduzeti sve mjere za sprečavanje zaprijećenih blokada izbornog procesa, ali i osigurati značajno jači nadzor kroz robusnu misiju posmatranja izbora na svim biračkim mjestima, kao i kroz jačanje monitoringa predizbornog procesa i sprečavanja pritiska na birače, smatra TIBiH.

Ovo je posebno važno ako se uzmu u obzir nepravilnosti koje su uočene tokom Lokalnih izbora 2020. godine kao i sve agresivniju političku atmosferu i svakodnevne prijetnje od najviših zvaničnika u BiH, navodi se u saopćenju.

RTV SLON

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više