TIBiH – Bosni i Hercegovini potrebna sveobuhvatna revizija organa javne uprave

Bosni i Hercegovini je potrebna sveobuhvatna revizija organa javne uprave na svim nivoima, uključujući i pregled njihovog djelokruga, te njihovo restrukturiranje u skladu s načelima efikasnosti i nivoa kvaliteta servisiranja potreba građana.

Istaknuto je to uoči održavanja konferencije pod nazivom: „Da li nam je neophodna reorganizacija javne uprave?“, koju je u Sarajevu organizirao Transperncy International u BiH (TIBiH) uz potporu Vlade Kraljevine Švedske.

Sudionici skupa razmatraju mogućnosti vezane za postojeći organizacioni model javne uprave u BiH, pokušavajući naći odgovor na upit – u kojoj je mjeri taj i takav model u funkciji principa transparentnosti, efikasnosti, efektivnosti i odgovornosti, te se referirajući na moguće pravce optimizacije javne uprave kroz proces reorganizacije.

– Rezultati reforme javne uprave u BiH su daleko od očekivanih i ne možemo biti zadovoljni dosada postignutim – izjavio je predsjedavajući Upravnog odbora TIBiH Srđan Blagovčanin, a složenost situacije u tom pogledu ilustrirao je velikim brojem postojećih institucija, podsjećajući da na državnom nivou djeluju 72 organa javne uprave, te da je slično stanje i na entitetskom i nižim nivoima vlasti.

Blagovčanin ističe da je neophodno pristupiti sistematičnoj analizi šta ti organi, zapravo, rade i dali rade u skladu sa zakonima i u interersu građana.

Upozorio je kako veća javna administracija, stvara i veće prilike i za korupciju, navodeći da se putem mehanizama javne administracije u sklopu javnih nabavki troši oko tri milijarde KM godišnje, te da revizorski izvještaji pokazuju da gotovo 80 posto javnih nabavki se realizira kršenjem zakonskih procedura, a što izaziva ogromno nepovjerenje javnosti.

Na poteškoće koje prate reformu javne uprave u BiH od njenog početka 2005. godine, ukazao je koordinator Ureda za reformu javne uprave u BiH Dragan Ćuzulan, potcrtavajući neophodnost optimizacije u pogledu kadrovskih rješenja i korištenja budžetskih resursa.

Reforma javne uprave je, kako je kazao, u vrhu prioriteta na evropskom putu BiH, i uvrštena je na listu od 14 prioriteta u sklopu Mišljenja Evropske komisije.

– Moderna javna uprava podrazumjeva da se postiže viši kvalitet sa isto ili manje novca – naglasio je Ćuzulan, pledirajući za više discipline u trošenju budžetskog novca i efikasnije funcioniranje organa javne uprave.

Vanredni profesor Univerziteta u Varšavi i međunarodni ekspert u oblasti javne uprave Dawid Szescilo je, referirajući se na stanje u BiH, kazao je kako je nužno podržati reorganizaciju javne uprave na način da ona postane efikasnija, bez obzira na turbulentno vrijeme kroz koje BiH u političkom smislu prolazi.

Podsjetio je da je u međuvremenu izvršen pregled javne uprave na svim nivoima vlasti u BiH, te da je ta analiza pokazala kako je potrebno raditi na jačanju odgovornosti javne administracije prema javnosti i bh. građanima.

– Međunarodna zajednica će podržati taj proces i jedinstvena je u ocjeni da je reorganizacija javne uprave u BiH jedan od načina kako ići dalje, usprkos poteškoćama – poručio je Szescilo.

Konferencija, u čijem je fokusu reorganizacija javne uprave, organizirana je u sklopu sedmice posvećene borbi protiv korupcije i povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, 9. decembra.

Skup je u glavnom gradu BiH okupio predstavnike relevantnih institucija sa svih nivoa vlasti u BiH, međunarodnih organizacija i organizacija civilnog društva, kao i domaće i međunarodne stručnjake iz oblasti reforme javne uprave.

RTV Slon/Fena

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više