TIBiH – Vlast u BiH blokira reforme u oblasti borbe protiv korupcije

Vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini blokiraju reforme zakonodavstva u sedam oblasti koje su ključne za borbu protiv korupcije, a sve su češći pokušaji da se stanje dodatno pogorša – to je glavna poruka konferencije koju je organizovao Transparency International u Bosni i Hercegovini (TIBiH) povodom 9. decembra Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

TIBiH  je predstavio izvještaj i novi online alat acmonitor.ti-bih.org koji pruža pregled napretka u provođenju reformi i efikasnosti primjene najvažnijih antikorupcionih zakona.

Izvještaj TIBiH pokazuje potpuno odsustvo napretka u oblastima procersuiranja korupcije, integriteta pravosuđa, javnih nabavki, finansiranja političkih partija, sukoba interesa, slobode pristupa informacija i zaštite prijavilaca korupcije. Primjena ključnih zakona u ovim oblastima takođe je ocijenjena neefikasnom i manjkavom, a u nekim slučajevima i nepostojećom. Broj optužnica za korupciju u 2020. godini je prepolovljen, a samo pravosuđe potresaju brojne afere.

TIBiH je identifikovao preko 300 funkcionera koji se nalaze u situaciji direktnog sukoba interesa ali umjesto pooštravanja sankcija svjedočimo pokušajima da se zakoni u toj oblasti dodatno unazade kako bio se ozakonilo trenutno stanje. Na to je posebno ukazao ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson koji je kritikovao namjere Ministarstva pravde BiH da unazadi zakon na državnom nivou.

– Donošenje zakona koji ne donose ništa pozitivno je gore nego da ih uopšte nisu ni donosili. Političari i dužnosnici nastavljaju blokirati usvajanje i provedbu ključnih antikorupcijskih zakona. Oni stvaraju političke krize da bi skrenuli pažnju birača s korupcije u koju su umiješani i kako bi mogli nastavili s krađom – izjavio je Nelson.

Ono što zabrinjava su sve češći progoni ljudi koji se odluče da prijave korupciju a izvještaj TIBiH pokazuje katastrofalne rezultate primjene zakona koji bi trebali štititi zviždače. Više od polovine javnih organa odbija dostaviti informacija u zakonskim rokovima, a sve češći su i primjeri ignorisanja sudskih presuda. U oblasti javnih nabavki svjedočimo milionskim aferama u koje su umiješani političari najvišeg ranga ali zbog neusklađenosti drugih zakona vrlo malo njih je procesuirano.

– Korupcija ometa sve aspekte društva, borba protiv korupcije ključni je dio naše politike. Najrazvijenije demokratije imaju vrlo nisku stopu korupcije –  poručila je na konferenciji ambasadorica Ševedske u BiH Johanna Strömquist.

Izvještaj TBiH pokazuje da manjkavi zakoni, omogućavaju brojne izborne zloupotrebe, izvlačenje novca iz budžeta i zloupotrebu javnih resursa za stranačke svrhe, a blokade reformi izbornog zakonodavstva od strane ključnih donosioca odluka usmjerene su isključivo na očuvanje kontrole nad izbornim procesom.

-Ključni prioriteti za ovu zemlju su održavanje izbora u oktobru 2022. godine sa što manje korupcije te omogućavanje građanima da slobodno izraze svoju volju. Sve  drugo bi bilo nastavak beznađa – kazao je Srđan Blagovčanin, predsjedavajući Upravnog odbora TIBiH.

Na konferenciji su se mogli čuti i prijedlozi za unapređenje zakonskog okvira u svim oblastima ali je ključna poruka da se moraju preduzeti sve mjere za sprečavanje zaprijećenih blokada izbornog procesa i svih drugih reformi koje su neophodne za borbu protiv korupcije, saopćeno je iz TIBiH.

RTV Slon/ Fena

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više