TK: 1 milion KM za rekonstrukciju lokalnih puteva

Vlada Tuzlanskog kantona nedavno je izdvojila 1 milion KM za sanaciju i rekonstrukciju dionica lokalnih i nekategorisanih cesta.

Vlada Tuzlanskog kantona nedavno je izdvojila 1 milion KM za sanaciju i rekonstrukciju dionica lokalnih i nekategorisanih cesta. Na ovaj način će biti uloženo u sanacij puteva u Gradačcu, Živinicama, Tuzli, Srebreniku, Sapni, Doboj Istoku, Kalesiji, Gračanici i Čeliću.

75-godišnji Ahmet Bundić iz Donjih Pasaca svakodnevno koristi lokalni put u Mjesnoj zajednici Pasci. Drago mu je što će taj put uskoro biti asfaltiran. N

ada se i da će u zdravlju još godinama koristit taj novi put, na čiju izgradnju čeka decenijama.

– Zato što svaki dan putujem ženi po lijekove. Živnice – Pasci, Pasci – Živinice… Nema drugog izlaza. Ako idem prema Ljubačama, tamo mi je dalje obići, a ovdje mi je tri kilometra – kaže Ahmet.

Za mještane Pasaca jako je važna ova dionica puta. Na pravcu ove dionice je i Međunarodni aerodrom Tuzla i svi oni koji budu dolazili iz pravca Srebrenika, Gračanice ili Lukavca mogu da skrenu na Ljubačama i brže dođu na aerodrom.

– Prije rata su Pasci imali šest izlaza. Jedan na Ljubače, Krojčica, dva prema raskršću Dubrave i prema školi na Par Selu i dva puta koja su zatrpana.

Ova dionica je jako važna zbog škole, jer mi imamo jedan put kroz šumu koji je brdovit i kada padne snijeg teško je prohodan, tako da će nam ovaj put itekako pomoći – kaže Elvir Fejzić iz ove mjesne zajednice.

Za izgradnju ovog puta u dužine 650 metara i širine 4,2 metra Direkcija regionalnih cesta TK uložit će 120 hiljada KM. Radovi bi trebali početi naredne godine.

– Vlada TK je donijela odluku da finansira loklane i nekategorisane ceste u iznosu od milion KM. Radi se o 21 projektu, koji je raspoređen u 9 lokalnih zajednica.

Vlada na ovaj način želi pomoći lokalnim zajednicama finansirajući one puteve koji su u nadležnosti lokalnih zajednica – kaže Zijad Omerčić, direktor Direkcije regionalnih cesta TK.

U lokalne ceste u Gradačcu bit će uloženo 278 hiljada KM, 170 hiljada u sanaciju puteva u Srebreniku, skoro 130 hiljada KM u Živinice, a bit će sanirani i loklani putevi u Tuzli, Sapni, Kalesiji, Čeliću, Gračanici i Doboj Istoku.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više