TK: Na proljeće počinje obnova 18 školskih objekata

U Ministarstvu privrede Tuzlanskog kantona potpisan je Ugovor o pozajmici za predfinsniranje aktivnosti na energetskoj obnovi 18 školskih objekata na Tuzlanskom kantonu.

Riječ je o nastavku projekta “Pametne škole”, koji je poboljšao uslove školovanja osnovaca i srednjoškolaca na TK.

Potpisivanjem Ugovora o pozajmici Između Ministarstva privrede TK i Centra za razvoj i podršku Tuzla, ozvaničen je nastavak projekta “Pametne škole 2”. Novi projekat, je vrijedan 3,6 miliona KM. Bit će implementiran u okviru INTERREG programa prekogranične saradnje Hrvatska –Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020.

– Ovaj projekat ima takva pravila da mi najprije trošimo vlastita finansijska sredstva, a nakon opravdavanja tih sredstava Evropska unija ih refundira. Mi smo, kako bi osigurali likvidnost na projektu dogovorili sa Vladom TK da se za CRP obezbijedi pozajmica u iznosu od 300 hiljada KM – kaže Edin Zahirović, projekt menadžer u Centru za razvoj i podrušku Tuzla.

Projekt će trajati više od dvije godine. Bit će uloženo u toplifikaciju i podizanje stepena energetske efikasnosti u 33 objekta osnovnih i srednjih škola u projektnom području, i to 18 školskih objekata na Tuzlanskom kantonu. Na Tuzlanskom kantonu bit će utrošeno blizu 2 miliona KM, a zastupljene su škole sa područja svih gradova i općina TK.

– Mi smo upravo sa potpisivanjem ovog Ugovora o pozajmici i obezbjeđenjem finansijskih sredstava, krenut ćemo u raspisivanje tendera, tako da već u rano proljeće možemo očekivati radove na prvim školama – dodaje Zahirović.

Zahvaljujući projektu “Pametne škole” ranije je obnovljeno 6 školskih objekata na TK, u kojima su uslovi za izvođenje nastave bili jako loši. U nekim školama djeca su tokom zime i na nastavi morala nositi jakne, kape, šalove, rukavice…

– To je onemogućavalo kvalitet izvođenja te nastave. sada kada odete u tu školu vidjet ćete jednu sasvim novu atmosferu, a i sam kvalitet i proces izvođenja nastave je poprimio novu dimenziju – ističe Erna Kusturica, pomoćnica za razvoj u Ministarstvu privrede TK.

Upravo zbog poboljašanja uslova školovanja osnovaca i srednjoškolaca na TK od naredne godine počinje obnova školskih objekata, što će za rezultat imati povećanje rezultata đaka, ali i stvaranje uslova za školovanje u skladu sa vremenom u kojem živimo.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više