Toplifikacija Živinica počinje u septembru

Živinice bi, prema projekcijama općinske uprave, mogle završiti projekat toplificiranja za 3 do 4 godine. Ranije je raspisan međunarodni tender, izabrani su izvođači radova i nakon završetka žalbene procedure očekuje se da bi ovaj projekat mogao krenuti već početkom septembra. Za izvor toplotne energije odabrana je tuzlanska termoelektrana.

U Živinicama dugo čekaju na toplifikaciju. No, za nekih deset dana trebao bi biti potpisan ugovor sa izvođačem radova a obezbjeđena su i početna sredstva od oko milion KM za izgradnju sekundarne mreže. U prvom koraku će se toplificirati stambeni blokovi. A takođe, planirano je da se duž primarnog voda koji ide preko Husina, Ljubača i Malina priključe privredna zona te domaćinstva na tom području.

Naredne godine očekujemo, ukoliko ne budemo obezbjedili sredstva na drugi način, zaduženje općine da riješimo sekundarnu mrežu. Prije nekoliko dana sam sa predstavnicima termoelektrane dogovorio plan aktivnosti u narednom periodu, kada je u pitanju termoelektrana i Elektroprivreda i njihove obaveze koje slijede nakon sekundarne mreže – dovođenje primarnog voda od Termoelektrane do Živinica, kazao je Asim Aljić, načelnik općine Živinice za RTV TK.

Ukoliko se sa izvođenjem ovog projekta krene u septembru, očekuje se da će u naredne tri do četiri godine Živinice završiti projekat toplificiranja u vrijednosti od 16 miliona KM. U narednom periodu se očekuje i finaliziranje ugovora općine i termoelektrane kako bi sve bilo pripremljeno za početak toplifikacije. Za ovaj projekat takođe će trebati podrška kantonalnog i federalnog nivoa vlasti.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
1 Komentar
  1. Vlado Marjanovic piše

    to ce bit zavrseno 2020 , al hidzretske godine

Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više