Tri doze vakcine efikasne protiv omikrona

Farmaceutske kompanije BioNTech i Pfizer saopćile su u srijedu da su tri doze njihove vakcine protiv COVID-19 bile u stanju da neutraliziraju novu omikron varijantu koronavirusa u laboratorijskim testovima te da bi mogle isporučiti vakcine protiv omikron varijante u martu 2022. ukoliko se ukaže potreba.

U prvoj zvaničnoj objavi proizvođača vakcina o vjerovatnoj efikasnosti njihovih vakcina protiv omikron varijante, BioNTech i Pfizer saopćili su da su njihove dvije doze vakcine rezultirale značajnim smanjenjem broja neutralizirajućih antitijela.

Uzorci krvi od osoba koje su primile treću dozu prije mjesec dana pokazali su da su podjednako efikasno neutralizirali omikron varijantu kao i dvije doze vakcine primijenjene protiv prvobitnog virusa pronađenog u Kini.

“Osigurati da što više ljudi bude vakcinisano s tri doze ostaje najbolji kurs akcije na sprečavanju širenja COVID-19”, navodi u saopćenju direktor Pfizera Albert Bourla.

RTV Slon/ Fena

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više