Trnka: Odnosi BiH i Hrvatske na najnižoj tački

Zaključci konferencije „Odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske – otvorena pitanja i perspektive“ predstavljeni su danas u Vijeću Kongresa bošnjačkih intelektualaca u Sarajevu.

Organizatori konferencije su Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatsko narodno vijeće BiH, Srpsko građansko vijeće BiH, Forum parlamentaraca BiH 1990, JKHPD La Benevolencija i Centar za promociju civilnog društva.

Kako je danas na konferenciji za medije istaknuo stručnjak za Ustavno pravo Kasim Trnka, institucionalni odnosi između BiH i Hrvatske gotovo su na najnižoj tački, a neprimjerenom retorikom unosi se nemir čak i u odnosima između predstavnika institucija, ali i onih koji se predstavljaju kao predstavnici naroda.

– Republika Hrvatska treba sa više uvažavanja govoriti o Bosni i Hercegovini, za razliku od hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića koji u svojim izlaganjima ima potpuno drugačiju konotaciju. Svjedoci smo svakodnevnim miješanjima u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine kako sa istoka, tako i sa zapada. Smatramo da bi odnose popravilo da se konačno ratifikuje sporazum o državnoj granici, a koji još nije ratifikovan u hrvatskom saboru, kao i što Srbija ne želi da potpiše sporazum o granicama sa BiH navodeći različite razloge – rekao je Trnka.

Cilj konferencije je stvaranje svijesti kako u BiH, tako i u Hrvatskoj, o važnosti dobrosusjedskih odnosa između dviju država i svih naroda koji u njima žive.

Dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu Ivan Koprić, koji ističe da je dobro vrijeme da se ponovo otvori pitanje europeizacije BiH, napominje da je hrvatska posljednja pristupila Evropskoj uniji, te da je u tom procesu značajno profitirala, ne samo finansijski, već i u pogledu promjene funkcioniranja države.

– Europeizacija BiH će popraviti status građana, privrednih subjekata i svih drugih u ovoj zemlji koji su zainteresovani da država funkcionira bolje. Tu treba napomenuti insistiranje EU na uspostavi vladavine prava, zatim kvaliteta obrazovanja, te funkcioniranja nezavisnih tijala, koja su u potpunosti neovisna od politike, a tu se mogu uvrstati mediji, o čemu smo na ovoj konferenciji mnogo razgovarali – rekao je Koprić.

Hrvatski historičar Hrvoje Klasić podvlači da je kvalitetno, drugačije obrazovanje, za razliku od obrazovnog sistema koji se koristi u BiH, preduvjet razvoja jednog društva.

– U hrvatskoj još nismo došli na nivo obrazovanja koji bismo željeli, ali od kada smo ušli u EU, idemo krupnim koracima ka tome. Nema sumnje, postoji direknta korelacija između dobrog obrazovanja, životnog standarda, vladavine prava i poštivanja ljudskih prava. Ako pogledate stanje u najbolje ocijenjenim zemljama EU, vidjećete da je njihovo obrazovanje na visokom nivou i da je u simbiozi sa drugim aspektima života i društva – izjavio je Klasić.

Dodaje da bi cilj obrazovanja trebao biti stvaranje kritički mislećih mladih ljudi, a ne lokalnih patriota i nerijetko nacionalista.

Učesnici konferencije ističu koliko je ovo neophodno u trenucima kada je Evropska unija otvorila vrata BiH za članstvo, odnosno ka procesima dodjele kandidatskog statusa i sasvim je sigurno da će uloga Hrvatske kao članice EU biti izuzetno važna.

Profesor Ivo Komšić dodaje da je potrebno podići odnose između BiH i hrvatske na viši nivo, jer komunikacija na svim nivoima izostaje, a prijeko je potrebna BiH na njenom putu europeizacije i pristupanju Evropskoj uniji.

– Mi smo ovom konferencijom pokušali otvoriti barem jedan kanal komunikacija sa Hrvatskom, a to je nevladin sektor, akademska zajednica, neovisni intelektualci, novinari istraživači koji znaju stvarnu situaciju u BiH i Hrvatskoj. Mi ćemo nastaviti komunicirati kako bismo stvoriti pozitivnu klimu kako bi državni organi mogli početi komunicirati – izjavio je Komšić.

Čak i bez ovih činjenica, kako je istaknuto, BiH i Hrvatska imaju najdužu granicu i historijski kontekst povezanosti koji treba proizvesti saradnju, povjerenje i zajednički napredak. Međutim, u posljednje vrijeme nisu izgrađeni kanali komunikacije čak ni na nivou saradnje između organizacija civilnog društva, akademske zajednice i javnih ličnosti.

RTV Slon/Fena

The post Trnka: Odnosi BiH i Hrvatske na najnižoj tački appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više