Turizam: Živinice dobile 30 bicikala za iznajmljivanje i prvu stanicu za bicikla

Rent a bike Živinice

Jučer je u Gradu Živinice izvršena primopredaja bicikala za iznajmljivanje te postavljena prva stanica za bicikla. Riječ je o montiranju nadstrešnice za bicikla i nabavci 30 bicikala za iznajmljivanje. Projekat je realizovan u saradnji sa Italijanskom nevladinom organizacijom CISP.

Tom prilikom gradonačelnik Samir Kamenjaković je istakao da se kroz ovakve projekte nastoji obogatiti turistički paket Grada Živinica, kako bi privukli što više turista, te da ga raduje činjenica što Živinice postaju Grad sa alternativom.

Izgradnja prvog autoputa za bicikle u BiH (iako ih pod ovim nazivom ima u drugim državama u svijetu), izgradnja odvojenih biciklističkih staza i traka koje biciklistima olakšavaju i omogućuju sigurnu i ugodnu vožnju, nabavka bicikala za iznajmljivanje, zatim posebna mjesta za odlaganje bicikala, te mapiranje staza, su prvi koraci ka razvoju biciklizma kao jednog od bitnijih turističkih potencijala Grada Živinica.

Obzirom da je svečano otvaranje prvog autoputa za bicikle u BiH planirano za 21.09. tekuće godine navedeni projekti su popratni faktori koji će Grad Živinice kvalificirati među one gradove koji promocijom biciklizma nastoje zaštiti prirodu.

Zbog činjenice da je u usporedbi s drugim uobičajenim prijevoznim sredstvima (primjerice automobilom) bicikl potpuno neškodljiv po okoliš, a ujedno vrlo pozitivnog učinka na zdravlje biciklista, te da se sa njegovim dolaskom turista u prirodu čuva priroda koju trebamo predati našim budućim generacijama, Grad Živinice se odlučio o razvoj ove grane sporta.

Ovo je veliki iskorak za biciklističku infrastrukturu našeg grada, a kako gradonačelnik Kamenjaković kaže ovo je samo početak priče o biciklizmu u našem gradu, te će se u budućnosti raditi na njezinoj dogradnji i unapređivanju.

Jako bitno je istaći da se prema današnjim važećim saobraćajnim pravilima u većini država bicikl smatra saobraćajnim sredstvom, te je dakle biciklist ravnopravan sudionik u saobraćaju. To znači da postoji zakonska regulativa koja propisuje minimalnu potrebnu starost vozača kada sudjeluje u saobraćaju, pravila kretanja po javnim saobraćajnicama, tehničke zahtjeve na bicikl, i drugo.

“Nabavka bicikala za iznajmljivanje, koju realizujemo u saradnji sa Italijanskom nevladinom organizacijom CISP, je jedan od nastavaka uređenja turističke ponude Grada Živinice. Turistički paket Grada Živinica mi stalno pokušavamo obogatiti kako bi privukli što više turista. Dakle, danas urađeno je donacija od Italijanske nevladine organizacije CISP. Postavljanjem mape za bicikliste, planinare i turiste mi smo zaokružili potencijal i ponudu našeg grada. Današnjim montiranjem parkinga za bicikle i nabavka samih bicikala, realizujemo ovo o čemu smo govorili. Stanicu smo postavili u blizini zgrade Grada Živinice iz razloga što imamo videonadzor, a to će dati dodatnu sigurnost kako ne bi došlo do otuđenja nekih od bicikala. U okviru ovog projekta napravili smo i nekoliko parkinga prostora za bicikla u gradu, te time zaokružili kompletnu ponudu za građane i turiste. Ovih dana u javnom mnijenju vlada rasprava o tome da li je i zbog čega je potrebno ulagati i raditi na razvoju turističke ponude i potencijala Grada Živinica. Važno je naglasiti da će razvojem turizma u Gradu Živinice ljudi zasigurno bolje živjeti, posebno oni na područjima koja su obilježena kao turistički potencijal našeg grada. Mi idemo putem koji smo kroz Strategiju razvoja turizma Grada Živinica odredili. Ja se nadam da će u naredne dvije godine Grad Živnice postati “top” turistička destinacija u državi Bosni i Hercegovini, ali i u regiji. Na mapi za bicikliste, planinare i turiste, nedavno postavljenu u Gradu Žiivnice, smo obilježili sve ono što Grad živinice posjeduje kao turistički potencijal, s tim da s namjerom nismo obilježili agroturističke stanice na obilježenim stazama. Zamolio bih naše sugrađane koji žive na ruralnom dijelu da se prijave na Javni poziv za Start-up projekte i da iskoriste nepovratna sredstva Grada Živinica, kako zajedno otvorili agroturističke stanice gdje će turisti moći odmarati, jesti, spavati i uživati u prirodi. Također se na Javni poziv za Start-up projekte mogu prijaviti i zainteresovani za održavanje i iznajmljivali ovih bicikala. Radimo sve kako bi raširili turističku ponudu u cilju jačanja turističkog potencijala Grada Živinica. Dakle, svaki posjetilac našem gradu ima mogućnost da iznajmi biciklo kako bi obišao bilo koju stazu ucrtanu na mapi. Počeli su radovi i na uređenju šetališta sa početnom tačkom od “Konzuma” koje će ići prema autoputu za bicikla, kako bi u poptunosti imali završenu biciklističku stazu kojom se rješava izlazak iz grada do autoputa za bicikla. Raduje me da Živinice postaju grad sa alternativom, a mnoge su alternative koje želimo da ponudimo našim građanima. ”, rekao je gradonačelnik Samir Kamenjaković.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više