Turska u Živinicama, održan iftar za oko dvije hiljade građana (FOTO)

Istanbulska Općina Bajrampaša iz Turske u saradnji sa Općinom Živinice i Medžlisom Islamske zajednice Živinice organizovala je iftar dana 01.06.2017. godine ispred zgrade Općine Živinice.

Na iftaru je za oko dvije hiljade prisutnih građana upriličen i prigodan program koji su pripremili gosti iz Turske koji su ujedno bili i domaćini ovog iftara.

Nakon iftara prisutnima se obratio Općinski načelnik Samir Kamenjaković koji se posebno zahvalio gostima iz Turske na organizaciji i pripremi iftara, kao i zato što su došli unijeti radost u mjesecu Ramazanu.

Također, prisutnima se obratio dogradonačelnik Općine Bayrampasa C. Gokhan Balekoglu, Glavni imam MIZ Živinice Sedin ef. Karić, generalni konzul BiH u Turskoj Began Muhić i ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc.

”Želim da se zahvalim našim dragim gostima iz Bajrampaše koji su večeras i naši domaćini i što su došli unijeti radost u mjesecu Ramazanu. Bosna i Turska imaju dosta toga zajedničkog. Isti nam je mezheb, kultura, kuhinja a ono što je najvažnije imamo jako puno historijskih artefakata, a to je kod nas Džebarska džamija. Ono što posebno želim istaći je to da je Mehmed II Fatih donio Ahdnamu koja je franjevcima dala pravo na vjeru prije 549 godina, što je predstavljalo prvi dokument o ljudskim pravima. Ako znamo da su 1948. godine UN prvi put donijele takvu odluku o ljudskim pravima, moram naglasiti da je Bosna to imala prije 500 godina zahvaljujući Osmanlijama.” rekao je načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više