Turski ambasador posjetio Živinice

Cihad Erginay, ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini danas je u Osnovnoj školi ”Lukavac Grad˝ u Lukavcu svečano otvorio “Kutak turskog jezika”. Ranije tokom dana, ambasador Erginay u prisustvu delegacije u kojoj su bili i predstavnici Kulturnog centra “Yunus Emre” iz Sarajeva, boravio je u Kladnju i na području općine Živinice.

U OŠ “Lukavac Grad” dio učenika koji su izrazili želju da kao drugi strani jezik uče turski jezik. Povodom otvaranja kabineta, učenici ove škole predstavili su se bogatim kulturno-zabavnim programom, a istaknuto je da uvođenje turskog jezika u nastavu predstavlja produbljenje odnosa između naroda Turske i Bosne i Hercegovine. Opremanje kabineta finansirao je Umut Bariš Donmez, generalni direktor “Sisecam Sode” u Lukavcu.

 

U kladanjskom naselju Brateljevići ambasador Erginay je obišao most koji je porušen usljed prošlogodišnjih vremenskih nepogoda.

“Zahvaljujem se na toploj dobrodošlici i mnogobrojnim ljudima koji su me dočekali. Ovo je moja prva službena posjeta Kladnju kroz koji sam prolazio više puta i primijetio veliko prirodno bogatstvo”, izjavio je ambasador Erginay i dodao da će se saradnja nastaviti, jer su u toku određeni projekti koji bi se u skorije vrijeme trebali realizovati u ovoj općini.

Jusuf Čavkunović, načelnik Kladnja zahvalio se na pomoći i finansiranju ponovne izgradnje mosta u Brateljevićima koji je, u iznosu od 120.000 km, finansirala Vlada Republike Turske.

U živiničkom naselju Džabari upriličena je posjeta zgradi budućeg muzeja, koji se nalazi u neposrednoj blizini džamije, koja je jedna od najstarijih na području Tuzlanskog kantona.

“Impresionira me ovo mjesto, a džamija u Džabarima zbog svog izgleda zaslužuje posebnu pažnju. Ovaj objekat muzejskog karaktera obnovila je TIKA i bit će u funkciji predstavljanja kulturno-historijskog blaga s ovog područja”, rekao je ambasador Erginay, dok su mu džematlije pokazivale knjige iz osmanskog perioda.

Asim Aljić, načelnik Živinica najavio je da Vlada Republike Turske također finansira i izgradnju mosta u Donjoj Višći, koji je porušen usljed poplava, a čija će obnova koštati 170.000 km.

Ambasador Erginay službenu posjetu Tuzlanskom kantonu nastavlja sutra, kada će se s predstavnicima lokalne vlasti susresti u zgradi Grada Tuzle.

(ljiljan.ba)

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više