Turski ambasador posjetio Živinice

Cihad Erginay, ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini danas je u Osnovnoj školi ”Lukavac Grad˝ u Lukavcu svečano otvorio “Kutak turskog jezika”. Ranije tokom dana, ambasador Erginay u prisustvu delegacije u kojoj su bili i predstavnici Kulturnog centra “Yunus Emre” iz Sarajeva, boravio je u Kladnju i na području općine Živinice.

U OŠ “Lukavac Grad” dio učenika koji su izrazili želju da kao drugi strani jezik uče turski jezik. Povodom otvaranja kabineta, učenici ove škole predstavili su se bogatim kulturno-zabavnim programom, a istaknuto je da uvođenje turskog jezika u nastavu predstavlja produbljenje odnosa između naroda Turske i Bosne i Hercegovine. Opremanje kabineta finansirao je Umut Bariš Donmez, generalni direktor “Sisecam Sode” u Lukavcu.

 

U kladanjskom naselju Brateljevići ambasador Erginay je obišao most koji je porušen usljed prošlogodišnjih vremenskih nepogoda.

“Zahvaljujem se na toploj dobrodošlici i mnogobrojnim ljudima koji su me dočekali. Ovo je moja prva službena posjeta Kladnju kroz koji sam prolazio više puta i primijetio veliko prirodno bogatstvo”, izjavio je ambasador Erginay i dodao da će se saradnja nastaviti, jer su u toku određeni projekti koji bi se u skorije vrijeme trebali realizovati u ovoj općini.

Jusuf Čavkunović, načelnik Kladnja zahvalio se na pomoći i finansiranju ponovne izgradnje mosta u Brateljevićima koji je, u iznosu od 120.000 km, finansirala Vlada Republike Turske.

U živiničkom naselju Džabari upriličena je posjeta zgradi budućeg muzeja, koji se nalazi u neposrednoj blizini džamije, koja je jedna od najstarijih na području Tuzlanskog kantona.

“Impresionira me ovo mjesto, a džamija u Džabarima zbog svog izgleda zaslužuje posebnu pažnju. Ovaj objekat muzejskog karaktera obnovila je TIKA i bit će u funkciji predstavljanja kulturno-historijskog blaga s ovog područja”, rekao je ambasador Erginay, dok su mu džematlije pokazivale knjige iz osmanskog perioda.

Asim Aljić, načelnik Živinica najavio je da Vlada Republike Turske također finansira i izgradnju mosta u Donjoj Višći, koji je porušen usljed poplava, a čija će obnova koštati 170.000 km.

Ambasador Erginay službenu posjetu Tuzlanskom kantonu nastavlja sutra, kada će se s predstavnicima lokalne vlasti susresti u zgradi Grada Tuzle.

(ljiljan.ba)

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više