Tužilaštvo BiH traži ukidanje oslobađajuće presude za zločine kod Teočaka

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je ukidanje prvostepene presude kojom je Ratko Đurković oslobođen optužbe za zločin protiv čovječnosti počinjen u julu 1992. godine u selu Tursunovo Brdo kod Teočaka, te određivanje ponovnog suđenje.

Državno tužilaštvo je od Apelacionog vijeća Suda BiH zatražilo da se prvostepena presuda ukine zbog bitnih povreda postupka, te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Tužiteljica Zorica Đurđević navela je da Prvostepeno vijeće nije s jednakom pažnjom cijenilo iskaze svjedoka Tužilaštva i Odbrane.

“Zbog svega toga tražimo da Apelaciono vijeće ukine oslobađajuću presudu te naloži ponovno suđenje“, rekla je tužiteljica.

U odgovoru na žalbu, Odbrana je zatražila da se žalba Tužilaštva BiH odbaci kao neosnovana, te da Vijeće potvrdi prvostepeno presudu.

“Prvostepeno vijeće je na temelju dokaza, prije svega nalaza i mišljenja vještaka vojne struke, donijelo jasnu, pravičnu i zakonitu presudu“, rekao je branilac optuženog Milenko Zelenović.

On je rekao da ga ne čudi da je Prvostepeno vijeće poklonilo povjerenje vještaku Odbrane Martinu Franceševiću u odnosu na vještaka Tužilaštva Aliju Kožljaka.

“Vještaku Kožljaku ovo je prvo vještačenje, dok ih je Martin imao na desetine“, rekao je Zelenović.

Sud BiH je u oktobru 2022. izrekao prvostepenu presudu kojom je oslobodio Đurkovića optužbe za zločin protiv čovječnosti počinjen u julu 1992. godine u selu Tursunovo Brdo kod Teočaka.

Đurković je, kao nekadašnji komandant Prvog bataljona Prve majevičke brigade, oslobođen optužbi da nije spriječio zločin počinjen u julu 1992. godine u selu Tursunovo Brdo na području općine Ugljevik, kao i zato što nije poduzeo aktivnosti da počinioci ubistava četiri civila i dva ratna zarobljenika budu kažnjeni.

Optužnicom protiv Đurkovića bio je obuhvaćen i Radomir Nedić, bivši zapovjednik Prve majevičke brigade, u odnosu na kog je postupak razdvojen zbog zdravstvenog stanja.

Apelaciono vijeće će naknadno donijeti odluku o žalbi Tužilaštva.

RTV Slon/BIRN

The post Tužilaštvo BiH traži ukidanje oslobađajuće presude za zločine kod Teočaka appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više