U četvrtak sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine

Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sazvana je za četvrtak, 4. novembra.

Kako je najavljeno bit će održana u sjedištu Federalnog parlamenta uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Prema zvaničnoj najavi, za javnost je osigurano praćenje putem streama na youtube kanalu Doma.

Zbog epidemije Covida-19, u vrhu najavljenog dnevnog reda uobičajeno je epidemiološka situacija u Federaciji BiH, s prijedlozima, naredbama i preporukama Kriznog štaba Ministarstva zdravstva kao pratećim dokumentima.

Za ovu sjednicu je najavljeno razmatranje i izjašnjavanje delegata o nekoliko zakona, od koji su neki predloženi po hitnom a neki i po skraćenom postupku.

Prijedlog zakona o izrmjenama i dopunama Zakona o radu je u hitnoj proceduri, u skraćenoj Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa te Prijedlog zakona o dopuni Zakona o prostornom planiranju i korišćenju zemljišta na nivou FBiH.

Redovni postupak je najavljen za Prijedlog zakona o dopunama Zakona o Vijeću zaposlenika, Prijedlog zakona o reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca, kao i za Nacrt zakona o ustanovama socijalne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine.

Odluka o usvajanju sedmogodišnjeg programa razvoja zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih nesreća u Federaciji BiH također je u predloženom dnevnom redu.

Dvije naredne teme tiču se zaštite historijskog urbanog nasljeđa Mostara i Sarajeva, dok su potom predložene odluke o usvajanju strategije zapošljavanja u Federaciji BiH za period 2021-2027. godina, kao i zaključak o utrđivanju programa provođenja statističkih istraživanja od interesa za Federaciju Bosne i Hercegovine za razdoblje 2021 – 2024.

Strategija upravljanja dugom 2020 – 2022. godina, kao i izmjene odluke o izboru članova Doma naroda u parlamentamu komisiju odgovornu za reviziju, posljednje su predložene tačke dnevnog reda za tu sjednicu.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više