U dvorištu Živiničanina Muhameda Vrtagića rodile banane

Ispred kuće Muhameda Vrtagića u selu Gračanica kod Živinica rodile su banane.

Prije tri godine kaže Muhamed zasadio je drvo banane, i tek sad je rodila. Plodovima se nada na jesen. Navodno jedan cvijet može donijeti 150 plodova banane. Kod njega je trenutno na jednom cvijetu 50 plodova, ali očekuje još. U svojoj bašti Muhamed ima 12 stabala banana. ‘Ovo je čist dokaz da banane ne rastu samo u Južnoj Americi nego čak i kod nas u našoj lijepoj Bosni i Hercegovini’ – kazao je Muhamed za Tuzlanski.ba.

Listovi banane koje su rodile dugi su oko dva metra. Priča kako nakon što se plodovi uberu, drvo banane se sječe. Drvo banane prema riječima Muhameda može narasti i do tri metra, njegovo je trenutno visoko dva i pol. Za Muhamedove komšije iz sela Gračanica kod živinica banane su postale prava atrakcija.

Osim banana u njegovoj bašti rastu i palme, smreka. Tvrdi da voli ukrasne biljke te je sadnicu banane prvenstveno kupio zbog ukrasa, ne nadajući se da će ona roditi.

Kolač od kruške

Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više