U džematu Rudar upriličena hatma -dova

Dvadeset pet  polaznica  koje su  uspješno završile  hatmenski ispit predstavljeno je na svečanosti koja je upriličena u subotu u džamiji u Rudaru.

Domaćin aktivnosti bio je imam  džemata Rudar Vehbija ef.Mujezinović te  Selma Hatunić, muallima čiji su polaznici polagali hatmenski ispit, a svoj doprinos ovoj aktivnosti dao je i Odjel za brak i porodicu Medžlisa IZ Živinice.

Jedan od glavnih ciljeva i najvažnija aktivnost Odjela za brak i porodicu  Medžlisa IZ Živinice  jeste da u svim džematima zažive ženske halke Kur’ana, da što više žena nauči arapsko pismo i da znaju učiti Kur’ana  Časni.

Jedan od aktivnijih džemata po tome jeste džemat Rudar.

Sa ovom grupom  žena  aktivno su radile maullima Selma Hatunić i koordinatorica za ženski aktivizam Selma Fazlić.

Polaznice su na završnom ispitu kojeg su prethodno polagalie pred komisijom Medžlisa Islamske zajednice Živinice pokazale veoma dobro znanje iz učenja Kur’ana Časnog, ali je i ova hatmenska svečanost bila prilika da još jednom pokažu dio onoga što su naučili sa svojom muallimom .

U završnom dijelu ove svečanosti prisutnima se obratio Sedin ef.Karić , glavni imam  Medžlise Islamske zajednice Živinice, koji je između ostalog pohvalio ženski aktivizam u pomenutom džematu.

Svim kandidatima ovom prilikom dodijeljena su priznanja i pokloni.

Naglašavmo da je ovoj svečanosti, pored mjesnog imama Vehbije ef.Mujezinovića i glavnog imamama Medžlisa IZ Živinice, istoj prisustvovala i predsjednica Asocijacije žena MIZ Živinice Amra Hamidović i imam džemata Dubrave Ahmet ef.Hamidović.

Dijana Svrakić


RTV Živinice

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više