U FBiH će biti ukinute takse na aerodromima, cijene karata će biti niže

Na aerodromima u Federaciji Bosne i Hercegovine bit će ukinute putničke takse za odlazeće putnike, a to je jedna od današnjih odluka Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Zaključak kojim se entitetska vlada obavezala da poništi odredbu u Odluci o putničkoj taksi je predložio samostalni parlamentarac Nihad Čolpa. Na Facebooku je objavio da je njegov prijedlog zaključka prihvaćen i da će to značiti jeftinije letove sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Napomenuo je da je taksa značila da svaki odlazeći putnik sa spomenutog aerodroma mora platiti 20 KM, a da se taj novac koristio na unapređenje avioprometa.

Čolpa tvrdi da je aerodrom u glavnom gradu Bosne i Hercegovine najskuplji u regiji.
“Takse su čak do četiri puta veće nego u Turskoj, gdje takse plaćaju samo domaći državljani, a sve u cilju što većeg broja turista. U odnosu na Tursku, ali i okruženje, FBiH umjesto da omogući što jeftiniji dolazak stranih turista u Sarajevo, propisao je visinu takse kojom je Međunarodni aerodrom u Sarajevu postao nejnekonkurentiji u regiji”, naveo je.

Ponovio je da je to veliki namet za turiste. Zato očekuje da će se ukidanjem takse omogućiti jeftiniji, ali i lakši avioprijevoz turista.

“Raste potražnja za hotelskim smještajem, što je signal za nova domaća ulaganja u proširivanje smještajnih kapaciteta, a što opet znači otvaranje novih radnih mjesta u uslužnoj djelatnosti. Korist će imati prevoznici, kao i sve druge privredne grane koje su vezane za turizam. Najbitniji efekt porasta broja turista u našoj zemlji jeste rast potrošnje”, istakao je Čolpa.

Mišljenja je da je ovo korak ka cilju da Bosna i Hercegovina bude turistički lider u regiji.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više