U FBiH vakcinisano 56 posto zatvorenika

U kaznenopopravnim zavodima na razini Federacije BiH dosad je cijepljeno 56 posto zatvorenika, potvrđeno je  iz Ministarstva pravde FBiH.

Kada su u pitanju uposlenici u spomenutim zavodima cijepljeno je njih 52 posto, a u međuvremenu zavodi nastavljaju s daljnjim aktivnostima u vezi imunizacije, koja se obavlja na dobrovoljnoj osnovi, tako da će navedeni postotak u narednom periodu biti dosta veći, ističu iz tog ministarstva.

Nadalje navode kako je zahvaljujući preventivnim mjerama u zavodima dosad evidentirano 25 slučajeva zaraze koronavirusom s tim da nije bilo ozbiljnijih posljedica.

Pojedini slučajevi zaraze dogodili su se na korištenju izvanzavodskih pogodnosti te su osuđene osobe boravile u izolaciji u mjestu boravku pod nadzorom lokalne zdravstvene zajednice.

Svaki zavod je također pripremio prostorije za boravak svih novih osuđenih osoba, ili onih koje dolaze po drugim osnovama u zavod, ili su imali bilo kakve simptome covida, gdje borave potreban period pod nadzorom zdravstvene službe.

Iz Ministarstva pravde FBiH navode kako su kaznenopopravni zavodi na razini Federacije BiH od same pojave covida – 19 postupali u skladu s naredbama, smjernicama i uputama nadležnog ministarstva, kriznih stožera i zdravstvenih institucija, a isto tako i donošenjem samostalnih mjera i aktivnosti u cilju prevencije u borbi protiv suzbijanja koronavirusa.

Vezano za ophođenje i zdravstvenu zaštitu osuđenih i pritvorenih osoba u kontekstu pandemije, iz ministarstva ističu da su zavodi poduzeli sve moguće radnje za zaštitu zdravlja i sigurnosti svih osoba lišenih slobode, kao i osoblja zavoda.

Neke od spomenutih mjera su: karantena za osobe lišene slobode po dolasku u zavod, potom potpune mjere zaštite uz dezinfekciju i korištenje zaštitnih maski, obvezno mjerenje temperature pri ulasku u zavod, redukcija posjeta od drugih osoba i institucija, dezinfekcija prostora, provjetravanje prostorija, ukidanje grupnih aktivnosti i niz drugih mjera.

Trenutno su omogućeni slobodni, redovni i izvanredni posjeti osuđenim osobama uz PCR test, antigen test ili potvrdu o cijepljenju. Posjeti su reducirani na prisustvo tri člana obitelji i provode se uz poduzimanje potrebnih epidemioloških mjera.

Što se tiče pružanja zdravstvene zaštite osuđenim i pritvorenim osobama, iz Ministarstva pravde podsjećaju kako sve osobe imaju potpunu potrebnu zdravstvenu zaštitu, dok se posebna pažnja posvećuje ranjivim kategorijama, specifičnim potrebama pojedinih osoba kada su u pitanju starije osobe, invalidne osobe, osobe s kroničnim oboljenjima.

Uz to, sve osobe lišena slobode imaju na raspolaganju zavodskog liječnika, neuropsihijatra i medicinske radnike koji im svakodnevno pružaju kompletnu zdravstvenu zaštitu. One osobe kojima zavodi nisu u mogućnosti u skladu s vlastitim kapacitetima, pružiti potrebnu zdravstvenu zaštitu u potpunosti, odmah se upućuju na liječenje u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu, a troškovi liječenja idu na teret proračuna zavoda.

RTV Slon/ Fena

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više