U Federaciji BiH se prvi put dodjeljuju nagrade za nauku

Ove godine, prvi put, u Federaciji Bosne i Hercegovine bit će dodijeljene nagrade za nauku, potvrđeno je Feni iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Kako je navedeno u obrazloženju, nagrade će se sastojati od novčanog iznosa i povelje, a bit će dodijeljene državljanima BiH s prebivalištem u FBiH za iznimno značajna dostignuća u naučno-istraživačkoj i istraživačko-razvojnoj djelatnosti, za proširenje naučnih spoznaja i za iskazane uspjehe u primjeni rezultata naučno-istraživačkog i istraživačko-razvojnog rada, koje su postigli naučnici i istraživači – kandidati za nagradu.

Pomoćnik ministra za nauku i tehnologije u Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke mr.sr. Jasmin Branković podsjetio je kako je Uredba o uspostavi, proceduri i kriterijima dodjele federalnih nagrada za nauku u primjeni od 1. januara 2021. godine, dok je konkurs za dodjelu nagrada, uime Vlade FBiH, ovo ministarstvo raspisalo na proljeće ove godine.

”S tim u vezi, Ministarstvo je pozvalo na saradnju i partnerstvo sve potencijalne predlagače kandidata za nagrade, odnosno sve naučne i istraživačke ustanove – akademije nauka i umjetnosti, potom univerzititete i njihove organizacijske jedinice, visoke škole, naučne ustanove, naučno-istraživačke i istraživačko-razvojne institute, tehnološke parkove i druge pravne osobe registrirane za obavljanje naučno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti sa sjedištem u Federaciji BiH – kazao je Branković za Fenu te naveo kako je konkurs bio otvoren 30 dana, nakon čega je Ministarstvo evidentiralo i obradilo sve prispjele prijedloge te ih uputilo Savjetu za nauku na razmatranje i davanje mišljenja.

Dodao je kako je Savjet za nauku, u okviru propisane procedure, sačinio preliminarni prijedlog za dodjelu nagrada, s obrazloženjem, a konačni je utvrdilo Ministarstvo, dok će Vlada Federacije BiH donijeti Odluku o dodjeli federalnih nagrada za nauku.

Pritom je napomenuo kako će federalne nagrade za nauku biti dodijeljene u četiri kategorije, i to: Nagrada za životno djelo, Godišnja nagrada za nauku, Godišnja nagrada za mlade istraživače i Godišnja nagrada za popularizaciju i promociju nauke.

”Dodjela nagrada za nauku, odnosno za iznimno važna dostignuća u naučno-istraživačkoj i istraživačko-razvojnoj djelatnosti koja doprinose proširenju naučnih spoznaja i ukupnom prosperitetu društva, uobičajena su praksa u svim civiliziranim državama svijeta. U FBiH dosad nije postojao uređen način i procedura društvenog vrednovanja naučnih rezultata, mada je evidentno da naučnici i istraživači s ovih prostora ostvaruju zapažene uspjehe na domaćem i međunarodnom planu”, istakao je pomoćnik federalnog ministra za nauku i tehnologije.

Smatra kako dodjela ovih nagrada, pored priznanja naučnicima za postignute rezultate, predstavlja značajan doprinos popularizaciji istraživačkog rada i promociji zemlje kao naučne i tehnološki osviještene države na međunarodnom planu.

Nagrade će se inače svake godine dodjeljivati uz Dan nauke u Federaciji BiH, koji se obilježava 12. decembra, i to u znak sjećanja na dan kada je 1975. godine Vladimiru Prelogu uručena Nobelova nagrada za hemiju, te u znak pijeteta prema ovom eminentnom bh. naučniku.

(RTV Slon/Fena)

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više