U Gradu Živinice dodijeljeno priznanje „Olovski đul“

U JU BKC Živinice dodijeljeno je priznanje „Olovski đul“. Priznanje „Olovski đul“ dodjeljuje se za ukupni životni angažman za doprinos i očuvanje univerzalnih, civilizacijskih, te suštinskih tradicijskih vrijednosti Bosne i Hercegovine.

To je javno priznanje za istaknute pojedince koji su svojim ukupnim životnim djelom dali doprinos očuvanju, prezentaciji, promociji i proučavanju bosanskohercegovačke duhovnosti, baštine, kulture, naučnih dostignuća, promociji domovine, te značajnih društvenih procesa i događaja, kao i svojim ukupnim životom dajući primjer društvu u cjelini.

Ovogodišnji dobitnici Priznanja „Olovski đul“ su:
• Prof.dr. Amina Šiljak-Jesenković
• Prof.dr. Muharem Klapić
• Amor i Aida Mašović
• Posthumno, prof. Seid Strik

Dobitnici priznanja istakli su da im je velika čast dobiti priznanje „Olovski đul“ .

Događaj koji je prethodio svečanosti dodjele nagrade “Olovski đul” jeste Javna tribina na temu dovišta, sa obradom dviju tema: „Dova na Toplici i duhovni kontinuitet Bošnjaka“, koju je izlagao prof.dr Ismet Bušatlić i “Tradicija učenja dova na dovištima u Bosni i Hercegovini“, koju je izlagao prof. Mirnes Hrvat.

Poseban akcenat na navedenoj tiribini je bio na „Topličku dovu“, sa ciljem da se u skorijoj budućnosti obnovi tradicija učenja ove dove, te da te da se zajednički radi na čuvanju duhovne baštine Grada Živinice.

Domaćin ovogodišnje manifestacije „Olovski đul“ bio je Grad Živinice, a istu je organizirala Nakšibendijska tekija “Šejh Mehmed ef. Hafizović” Olovo.

Brojna poznata imena i ličnosti iz javnog života bila su prisutna na ovoj svečanosti i time uveličala ovu kulturnu manifestaciju, na kojoj je uz prigodne govore i bogat kulturni program dodijeljeno priznanje „Olovski đul“.

Gradonačelnik Samir Kamenjaković je ovom prilikom istakao značaj navedene manifestacije, te da je cilj da se iz Živinica promovišu vrijednosti tradicije i časti, gradeći na tim osnovama državu Bosnu i Hercegovinu.

RTV Živinice

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više