U Gradu Živinice počinje realizacija projekta cirkularne ekonomije

U Gradu Živinice počinje realizacija projekta cirkularne ekonomije

Danas je upriličeno svečano potpisivanje Ugovora za korporativnu podršku preduzeća “EKO-SEP” Živinice i izradu fizibiliti studije za naknadnu obradu otpada i cirkularnu ekonomiju.

Ovo je zaista veliki korak za Grad Živince, Općine Banovići i Kladanj, ali i za državu Bosnu i Hercegovinu.

Mi više od godinu dana pokušavamo da otvorimo vrata budućnosti kada je u pitanju zelena ekonomija i cirkularna ekonomija. Ovom fizibiliti studijom, za koju smo dobili 150 hiljada eura grant sredstva od Vlade Švedske, a preko SIDE i EBRD-a, obezbijedit ćemo siguran put i kurs kojim ćemo upravljati naknadnom obradom otpada, kako bi mogli upravljati energijom u budućnosti.

Značaj navedenog projekta je za čitavu regiju Tuzlanskog kantona, jer predstavlja preduslov za realizaciju svih projekata obnovljivih izvora energije koji se odnose na cirkularnu ekonomiju i u konačnici izgradnju toplana na obnovljive izvore energije.
To bi ne samo olakšalo dugotrajno postojanje deponije, već bi time ovo postala najmodernija deponija u zemlji, približivši ovu regiju ostalim europskim gradovima.

Realizacijom projekta ispunit će se direktiva Europske unije o naknadnoj obradi otpada, a posebna važnost je što se prvi put u državi Bosni i Hercegovini počinje sa cirkularnom ekonomijom i korištenjem obnovljivih izvora energije.

S obzirom na to da će doći do zatvaranja termoelektrana i da imamo strašne probleme kada su u pitanju izvori energije u Bosni i Hercegovini mi moramo danas početi razmišljati za narednih 50 godina. Ovo je taj prvi korak koji je trebalo napraviti jer bez fizibiliti studije ne možemo ući u program Europske banke za obnovu i razvoj i Europske unije da bi smo dobili bilo kakva sredstva kada su u pitanju izvori energije. Ovo nam daje mogućnost da u narednom periodu imamo sigurne energije, električnu energiju, vodik, toplotnu energiju, kroz najveći resusr, a to je otpad koji imamo i kojeg trebamo iskoristiti.

Ono što je najvažnije studiju ćemo dobiti kroz metodologiju Europske unije i Europske banke, i iz tog razloga nam je jako značajna donacija od donatorskih sredstva Švedske, jer će moći ispratiti do kraja ovaj projekat sa finansijskim sredstvima i mi ćemo biti prvi pilot projekat u BiH kada se tiče naknadne obrade otpada.

Ovo je korak koji je u rangu državnog karaktera, a radimo ga na pilot projektu u Gradu Živinice, Općini Kladanj i Banovići. Zaista me raduje da će ova deponija biti najsavremenija u BiH, jer mi nismo ni željeli sanitarnu ekonomiju, željeli smo upravo da se bavimo cirkularnom ekonomijom i zelenom ekonomijom.

Grad Živinice i Općine Banovići i Kladanj će biti prvi koji će imati obnovljive izvore energije i koja će biti odobrena od strane Europske unije.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više