U Kalesiji obilježen Dan otpora i stradanja Bošnjaka u MZ Memići

U ime općinskog načelnika Seada Džafića, danas je sekretar Organa uprave Mujo Tosunbegović zajedno sa savjetnikom načelnika Rusmirom Hasanovićem prisustvovao obilježavanju 8.maja Dana otpora i stradanja Bošnjaka u MZ Memići.

Delegacija Općine Kalesija zajedno sa ministrom za izbjegle i raseljene osobe FBiH Edinom Ramićem te sa predstavnicima boračkih udruženja i organizacija položila je cvijeće te proučila fatihu na spomen obilježju poginulim borcima i civilnim žrtvama agresije sa područja ove MZ.
Prisutnima se obradio i Mensur Malovićkoji je kao maloljetni pripadnik Armije RBiH stao u odbranu Memića i drugih kalesijskih naselja.
On se u svom obraćanju prisjetio svojih saboraca koji su poginuli tog 8.maja, ali i civila koji su ubijani od komšija Srba tih majskih dana.

Predsjednica Udruženja poginulih boraca i šehida, Hanifa Bukvarević u svom obraćanju je kazala da naši mlađi naraštaji ne smiju zaboraviti ono što se dešavalo u Memićima, ali i drugim općinama i gradovima u našoj domovini.

Općina Kalesija će zajedo u saradnji sa MZ Memići pokušati kroz zakonsku proceduru da ovaj datum uvrsti u bitne događaje za obilježavanje na području naše općine, jer na taj način će se sačuvati sjećanje na heroje i borce iz Memića koji su među prvima stali u odbranu domovine i koji su se suprostavili neprijatelju koji je nadirao iz više pravaca, rekao je Mujo Tosunbegović.

Ministar za raseljene osobe i izbjeglice FBiH Edin Ramić također se obratio prisutnima uz poruku da zločini ne smiju biti zaboravljeni i da se o njima mora pričati kako bi mlađe osobe koje rastu u miru znale da su njihovi očevi, djedovi i komšije storili tu slobodu i mir.

Nakon programa obilježavanja 8.maja Dana otpora i stradanja Bošnjaka u MZ Memići, prisutni su odali počast i proučili su fatihu civilnim žrtvama koje su spaljene u Hamlijašima od strane agresora.

U haremu „Hemlijaške džamije“ proučen je Jasin za nevino ubijene i spaljene civile iz Hemlijaša koji su ubijeni na današnji dan 1992.godine.

Za ubistva Bošnjaka, civila iz Hemlijaša i MZ Memići još uvijek niko nije odgovarao pred Sudovima u našoj državi.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više