U ključnom političkom trenutku promovirana knjiga ‘Državnost BiH u XX i XXI stoljeću’

Gotovo deset godina potpredsjednik Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine akademik Mirko Pejanović posvetio je istraživanjima koja je objedinio u knjizi “Državnost BiH u XX i XXI stoljeću”, a koja je danas predstavljena na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

O knjizi su govorili dekan Fakulteta Amir Karić, Denis Bećirović i Kadrija Hodžić posebno naglašavajući važnost razgovora o toj temi u teškom političkom trenutku u Bosni i Hercegovini kada se osporava postojanost države i najavljuje secesionizam.

Knjiga je namijenjena svima onima koji će se educirati o političkom sistemu i državnom uređenju Bosne i Hercegovine, ali i baviti historijskim razvojem BiH. Bit će od pomoći srednjoškolcima, studentima i akademskoj zajednici, ali i onima koji se bave razvojem bh. društva.

Kako je kazao autor Pejanović, knjiga sadrži oko 15 posebnih studija koje su nastajale tokom istraživanja i one su u obliku sinteze objedinjene, a donosi državno-politički razvoj države u XX i na početku XXI stoljeća.

– Pristup u izradi nije samo politološki, čime se bavim, nego je i politološki i sociološki i pravni i historijski – pojasnio je Pejanović, dodajući da je urednik knjige historičar modernog doba Husnija Kamberović te su ovdje povezane historija i političke nauke.

Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli Amir Karić kazao je da je sada pravo vrijeme da se razgovara o ovoj temi s obzirom na složenost političkih prilika u BiH i praktično započetu secesiju entiteta Republike Srpske.

Karić je dodao da je takva aktivnost već počela pravnim putem te je promocija ovakve knjige prilika da se pozovu svi nadležni organi da uzmu tu činjenicu u obzir jer se radi o vrsti pravnog nasilja i protivustavnog djelovanja koje je potrebno zaustaviti dok nije preraslo u druge oblike nasilja.

Delegat Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović, koji je bio jedan od promotora knjige, kazao je da akademik Pejanović ima ljudski i naučni integritet te da njegova najnovija knjiga predstavlja važnu knjigu za BiH.

Osnovne poruke knjige nisu prolaznog i tranzitnog karaktera, nego su od magistralnog značaja i dugoročnog karaktera, dodaje Bećirović, budući da se na naučno utemeljen način ukazuje na ključne trenutke i događaje koji su doveli do obnove državnosti BiH i sticanja nezavisnosti.

Između ostaloga, Pejanović u knjizi govori i o slabostima i ograničenjima postdejtonskog uređenja BiH, ali donosi i prijedloge šta učiniti u XXI stoljeću te je važno imati u vidu te dugoročne poruka, a posebno činjenicu da Pejanović predlaže ubrzan prijem BiH u Evropsku uniju i NATO savez.

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić, također jedan od promotora knjige, naglasio je da je Pejanović više od tri decenije sinonim za ideju, promociju i podršku državnosti BiH, a ovo djelo koncentrira sve što je ranije rekao i za šta se zalagao, zapravo koncentrira osam decenija državne ideje BiH.

– Zato je značajno u vremenima kada se vrši revizija politike pisati o njenoj postojanosti – zaključio je Hodžić.

Knjiga je napisana u nekoliko cjelina i to o državnosti BiH u ideji ZAVNOBiH-a (Drugi svjetski rat, obnova i izgradnja državnosti), drugi dio knjige je pluralizacija bh. društva i njenih građana i dobijanje međunarodnog priznanja, treći dio je o odbrani BiH i četvrti je postdejtonski politički razvoj i budućnost BiH.

(RTV Slon/Fena)

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više